Росія продовжує діставати в країнах НАТО електроніку для озброєння своїх дронів: Бутусов показав фото і розкрив деталі

Попри жорсткі санкційні обмеження Росія продовжує діставати у країнах-членах НАТО електроніку для своїх дронів. Черговий доказ цього українські воїни здобули під Бахмутом на Донеччині, де було збито черговий російський БПЛА типу "Орлан", передають Патріоти України.

Дрон, що містить вироблений на Заході ключовий елемент, що дозволяє захистити його навігаційну систему від роботи РЕБ, було вироблено у липні 2022 року. Про ценаписав журналіст Юрій Бутусов, супроводивши допис фотодоказами.

Так, у розпорядженні журналіста опинилися неспростовні докази того, що попри санкції Росія продовжує діставати в країнах НАТО електроніку для озброєння своїх дронів.

Він розповів, що українські воїни під Бахмутом збили російський безпілотний розвідник типу "Орлан", вироблений не раніше серпня. При огляді уламків стало помітно, що росіяни продовжують використання компонентів, які виробляють у країнах НАТО.

"Це ключовий елемент російського "Орлана" - чотириелементна малогабарітна адаптивна антенна решітка "Комета-М", яка дозволяє навігаційній системі "Орлана" діяти в умовах постановки радіоелектронних перешкод сигналів навігайційних супутників. Якби цього блоку у росіян не було, то "Орлан" фактично було б неможливо застосовувати, бо будь-який РЕБ постійно глушив навігаційну систему і дрон би не міг виконувати завдання", – написав Бутусов, показавши фото деталі західного виробництва.

Цифрова антенна решітка "Комета-М", знайдена у збитому дроні, виготовлена у липні 2022-го року, відтак сам БПЛА, в який вона була встановлена, зійшов з конвеєра не раніше серпня.

"Навряд чи у РФ було накопичено стільки запасних компонентів, це скоріше за все нові поставки. У цій "Кометі" використані компоненти американських компаній Altera/Intel, Taoglas та тайванської Cirocomm. Набір дуже схожий на аналогічне обладнання іранських дронів "Шехід", – констатував Бутусов.

Він висловив сподівання, що західні партнери України зможуть нарешті покласти край вдалим спробам агресора обходити санкції.

"Сподіваюсь, що наші союзники зможуть надійно зупинити поставки критично важливих елементів до РФ та Ірану. А нам треба розгорнути свою програму виробництва дронів, ми можемо діставати на світових ринках набагато кращі компоненти та вузли і набагато більших кількостях, ніж це здатна зробити РФ", – зазначив Бутусов.

"Намагаємося робити те, що треба": Комбриг назвав цілі росіян на Бахмутському напрямку

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:30

Командир 93-ї окремої механізованої бригади "Холодний Яр", полковник ЗСУ Павло Паліса розповів в інтерв'ю "Суспільному", що на околицях Бахмута противник намагається наростити зусилля в смузі оборони бригади й також по сусідах - з метою прорвати оборон...

"Влаштували бавовну": ГУР знищило у Москві гелікоптер Ка-32, який належав Міноборони Росії

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:17

Воїни ГУР знищили російський вертоліт Ка-32 на аеродромі "Остаф'єво" в Москві. Окупанти використовували його для забезпечення логістичних потреб та евакуаційних операцій своєї армії. Про це повідомили джерела OBOZ.UA. Відомо, що багатоцільовий гвинтокр...