Росія продовжує перетворюватися на сировинний придаток Китаю: Ось що найбільше викачує Пекін

Росія оновила рекордний показник експорту до Китаю. Щоправда, КНР переважно закуповує не високотехнологічні товари, а ресурси, таким чином продовжуючи перетворювати РФ на свій сировинний придаток, передають Патріоти України.

Посилаючись на опубліковані китайською митницею дані, російські ЗМІ повідомляють, що у першому півріччі країна-агресор поставила на китайський ринок товарів на рекордні $65,2 млрд. Це на 4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

При цьому експортний потік із РФ до Китаю майже на 90% складається з природних ресурсів. Три чверті припадає на нафту, нафтопродукти та газ: за перші шість місяців 2024 року китайським НПЗ було продано 55,1 млн. тонн чорного золота (на 5% більше, ніж у 2023 році). Середня ціна цієї нафти зросла до $80,3 за барель (+9%).

Загалом доходи "Газпрому" від продажу газу до Китаю через трубопровід "Сила Сибіру" зросли на 17% – до $4 млрд. До кінця року по трубі планують поставити 30 млрд кубів газу, а 2025 року вона може вийти на проектну потужність. 38 млрд.

Крім вуглеводнів, Китай купує в Росії деревину ($1,7 млрд), металеві руди ($2,3 млрд), алюміній та продукцію з нього ($1,8 млрд), рибу ($1,3 млрд), а також рослинні та тваринні олії ($1 млрд). При цьому постачання двох останніх категорій товарів скоротилося на 11% та 32% відповідно.

Експерти стверджують, що Китай історично імпортує з Росії в основному мінеральну сировину та нафту. У 2023 році сторонам вдалося домовитися про відкриття китайського ринку свинини для російських постачальників, але на якісь суттєві обсяги поставки так і не вийшли.

Крім того, грають свою роль та різні обмеження з боку КНР. Після посилення американських санкцій наприкінці 2023 року китайські банки почали масово відмовлятися від проведення транзакцій із Росією – вирішити проблему не вдалося навіть після візиту до Пекіна російського диктатора Володимира Путіна.

Тепер росіянам дуже складно, а в деяких випадках неможливо отримати платіж із КНР, навіть у юанях. Платіжна блокада торкнулася виробників металів, компанії сільгоспсектору, а також інші галузі.

"Швеція точно не проти того": Експерт пояснив важливість літаків Saab 340 для України

середа, 7 серпень 2024, 10:56

Літаки дальнього радіолокаційного виявлення SAAB 340, які Україна найближчим часом отримає від Швеції, можуть виконувати три функції, пояснив в ефірі "24 каналу" ветеран АТО, військовий експерт Євген Дикий, передають Патріоти України. "Перша – суто обо...

Українські спецпризначенці вночі розгромили ворога на Тендрівській косі, на захід від Залізного Порту - ГУР (відео)

середа, 7 серпень 2024, 10:50

Головне управління розвідки МОУ повідомило, що спецпризначенці підрозділу активних дій "Артан" та Морського центру ГУР 6 серпня провели операцію у північній частині Чорного моря, під час якої знищили окупантів, їх техніку і фортифікації, зазначають Пат...