Росія сьогодні не поверне захоплені біля Керченської протоки кораблі ВМСУ, - Бутусов

Наслідок влучання російського 30-мм снаряда у корпус МБАК "Бердянськ"Повернення Росією захоплених у листопаді 2018-го двох українських катерів "Нікополь", "Бердянськ" і буксира "Яни Капу" відбудеться не сьогодні. Крім того загарбники не збираються віддавити зброю та документацію, викрадену ними з захоплених суден. Так стверджує головний редактор Цензор.НЕТ Юрій Бутусов, зазначають Патріоти України.

За його словами, передача захоплених катерів відбудеться у відкритому морі біля східного узбережжя Криму "найближчими днями".

"Наразі захоплені катери з Керчі ще не вийшли. Українські буксири "Титан", "Гайдамака" і пошуково-рятувальне судно "Сапфір" пройшли мис Тарханкут і продовжують рух у бік Керчі. Російські ЗМІ повідомили, що противник забрав боєприпаси і особисту зброю екіпажу, а також всю наявну документацію. Також невідомо, чи поверне противник американські радіостанції "Харріс", якими було обладнано катери. Це найсекретніша частина обладнання", - повідомляє Бутусов.

Він запевняє, що повернення катерів для Путіна - вимушений крок.

"Після перемоги України в Морському суді в справі щодо захоплення катерів і після продовження юридичної роботи Росію чекали нові програні суди, великі санкції і штрафи, ймовірні арешти російських судів у всьому світі для забезпечення українського позову. Якби Україна продовжила юридичну війну і не приймала захоплені катери, Росія опинилася б у скрутному становищі.

Президент Порошенко свого часу відмовився забирати захоплені старі українські кораблі в Криму саме з метою збереження важеля тиску на РФ у міжнародних судах. Повернення захоплених катерів - це поступка України щодо РФ", - зазначає журналіст.

На його думку, президент Володимир Зеленський йде назустріч Путіну, розраховуючи на зустрічні поступки РФ під час зустрічі в "нормандському форматі".

"Насамперед Зеленський розраховує, що Путін нарешті припинить знущатися над сотнями українських заручників і полонених і погодиться на обмін", - впевнений Бутусов.

"Що ж, подивимося, чи оцінить Путін ініціативу Зеленського і вигідне для РФ вирішення ситуації із захопленням катерів. Україна дуже багато зробила, щоб повернути українських громадян із полону, ставки дуже високі.

9 грудня на "нормандській зустрічі" очікується, що РФ нарешті озвучить терміни проведення великого обміну і узгодження списків всіх заручників у руках російських спецслужб", - резюмує журналіст.



"Над нами летить, падло": У ПС показали, як збивали "Шахед " на півдні

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:59

Командувач Повітряних сил Микола Олещук показав бойову роботу протиповітряної оборони по ворожих дронах-камікадзе на півдні країни 29 березня, передають Патріоти України. Пряма мова: "Цієї ночі воїни Херсонської зенітної ракетної бригади Повітряних Сил...

Хоче влаштувати торг? Шредер заявив, що його дружба з Путіним може допомогти закінчити війну

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:44

Колишній канцлер Німеччини Герхард Шредер вважає, що його давні добрі стосунки з російським диктатором Володимиром Путіним можуть посприяти закінченню війни в Україні. Слова Шредера у четвер, 28 березня, наводить Deutsche Welle, передають Патріоти Укра...