Росія стягує угруповання військ на кордоні з Україною: Генерал показав карту і попередив про небезпеку

Поблизу українських кордонів Росія вже створила три міжвидових угруповання, здатних проводити раптові наступальні дії з обмеженими цілями на території України. Про це заявив начальник Головного управління міжнародного співробітництва та верифікації ЗСУ генерал-лейтенант Леонід Голопатюк під час онлайн-засідання Форуму співпраці безпеки ОБСЄ, передають Патріоти України.

"Станом на сьогодні поблизу кордону з Україною вже створені три міжвидових угруповання, які здатні без оголошення мобілізації і при мінімальних підготовчих заходах проводити раптові наступальні дії на території України", - заявив Голопатюк в ході засідання.

Генерал зазначив, що Російська Федерація продовжує нарощувати угрупування сил уздовж кордону з Україною. "Зокрема, здійснюється активне формування нових військових частин (з'єднань і об'єднань) і реорганізація існуючих військових формувань з метою нарощування їх бойового потенціалу. В даний час уздовж державного кордону України розгорнуто 28 батальйонно-тактичних груп. На данний момент завершується формування трьох нових об'єднань - двох армій і армійського корпусу, які протягом 2020-2021 року планують набети повної оперативної готовності ", - заявив він.

Де і які сили нарощує Росія

За інформацією генерала, в наземному компоненті на Західному стратегічному напрямку створена 20-загальновійськова армія в складі 3-ї мотострілецької дивізії і 144-ї мотострілецької дивізії. При цьому на озброєнні 448-ї ракетної бригади 20-ї армії знаходяться оперативно-тактичні ракетні комплекси (ОТРК) "Іскандер".

На Південно-Західному стратегічному напрямку створена восьма загальновійськова (ударна) армія в складі 150-ї мотострілецької дивізії, 20-ї окремої мотострілецької бригади і оперативно оперативно підпорядкованих 1-го (Донецьк) і 2-го (Луганськ) армійських корпусів. В окрузі та армії передбачено створення ракетних бригад ОТРК "Іскандер".

"В цілому чисельність наземного угруповання ЗС РФ уздовж кордону України становить близько 87 тис. військовослужбовців, до 1100 одиниць танків, до 2600 бойових броньованих машин, до 1100 артилерійських систем, до 360 ракетних систем залпового вогню, 18 оперативно-тактичних ракетних комплексів", - повідомив Голопатюк делегації країн-учасниць ОБСЄ.

У повітряному компоненті триває переозброєння на сучасні і модернізовані зразки авіаційної техніки (літаки Су-30СМ, Су-35С, Су-34, Су-25см3, МіГ-31к з гіперзвуковим комплексом "Кинджал" і вертольоти різних модифікацій).

"В цілому на базових аеродромах поблизу Державного кордону України базується близько 330 бойових літаків і 230 вертольотів", - зазначив начальник Головного управління міжнародного співробітництва та верифікації ВСУ.

Крім цього, триває формування центрів забезпечення мобілізаційного розгортання, на базі яких можливе формування до 4-х загальновійськових дивізій (Богучар, Каменських-Шахтинський, Новоозерне / тимчасово окупована територія АР Крим /).

Ситуація лишається складною: Українці відповіли, що робитимуть у разі загострення або затягування війни

четвер, 25 квітень 2024, 16:56

Українці відповіли на питання про свої плани на випадок загострення або затягування війни. Переважає готовність тим чи іншим чином долучатися до боротьби з російськими загарбниками, передають Патріоти України з посиланням на дані опитування фонду "Демо...

Марення тривають: Лукашенко заявив, що сусідні країни "озброєні до зубів" і пригрозив "ядеркою"

четвер, 25 квітень 2024, 16:53

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що ризик військових інцидентів на білорусько-українському кордоні досить високий. Про це він висловився під час засідання Всебілоруських народних зборів 25 квітня, передають Патріоти Украї...