Росія внаслідок контрнаступу ЗСУ втратила "найбільш мотивовану" частину військ, - Bloomberg

Внаслідок українського контрнаступу, зокрема на Харківщині, Росія практично втратила найбільш мотивовану частину своїх військ - окупаційні підрозділи з "Л/ДНР". На відміну від росіян, які воюють за гроші, бойовики з ОРДЛО нерідко ненавиділи Україну та ЗСУ, але нині підрозділи їхніх "армій" уже фактично перемелені захисниками, передають Патріоти України.

Брати поповнення окупантам нізвідки, адже в тому ж Луганську боєздатних чоловіків практично не залишилося, пише колумніст Bloomberg Леонід Бершидський. Він зазначає, що на тлі останніх подій у РФ розгніване й ображене крайнє націоналістичне суспільство стрімко перетворюється на загрозу путінському режиму.

"10 вересня в Москві влаштували феєрверк, коли військові РФ спішно відступили з ключового міста Ізюм у Харківській області України. Насправді російська столиця не святкувала розгром: показ був частиною святкування дня міста. Але навряд чи можна знайти кращу ілюстрацію повної неготовності путінського режиму до поразки. Його спроба вести війну вторгнення, зберігаючи водночас видимість звичайного життя, була приречена від самого початку – і тепер перед ним стоїть суворий вибір", – йдеться у матеріалі.

Там наголосили, що Україна за лічені дні витіснила російські війська з Харківщини. Це може не виглядати великою перемогою з погляду відвойованої території – близько 2500 квадратних кілометрів або трохи більше від 125 000 кв. км, які окупанти утримували до цього тижня. Але все ж таки українське та західне тріумфування про успіх ЗСУ аналітики називають виправданим.

За їхніми словами, нинішня невдача РФ має стратегічне значення. Втрата харківських позицій перетворює завдання з оточення українських військ на Донеччині на нездійсненну мрію: російські війська більше не можуть наступати з півночі. Загарбницька армія відступила, щоб не бути заблокованою лініями постачання та підкріпленнями. Однак окупантам не вдалося уникнути збитків на тлі й без того низького морального духу в їхніх лавах.

Наголошується, що нині путінські солдатиокопуються на східному березі річки Оскіл, але оборонним позиціям не вистачає глибини, як і в районі Ізюма. Російські сили, зокрема ті, що перебувають у районах, які утримуються бойовиками з 2014 року, будуть вразливі для подальших українських контратак, які нині очікуються як у Луганській, так і Донецькій областях.

"Ці випади будуть спрямовані на те, щоб скористатися тим, що може виявитися найбільшою помилкою Росії у всій цій зарозумілій та вбивчій кампанії. Після відступу з Києва та північної України у квітні російське командування використало бойові сили самопроголошених "Л/ДНР" як гарматне м'ясо. Вчинивши так, вони втратили тисячі єдиних солдатів, які мали особистий інтерес у путінській війні: ці чоловіки боєздатного віку були налаштовані проти України й готові битися люто. Небагато російських солдатів могли зрівнятися з їхньою рішучістю. Коли Київ розпочав контратаку, луганські й донецькі бойовики були практично знищені", – констатує автор матеріалу.

Він додав, що позиції армії РФ у Харківській області були укомплектовані регулярними російськими військовими, які боролися за гроші: вони здалися, не чинячи опору, коли українці натиснули досить сильно.

"Нині "ЛНР", за винятком прифронтових районів, ймовірно, позбавлена живої сили. За останні кілька місяців у великій кількості були призвані чоловіки боєздатного віку, а це означає, що у Луганську нема кому воювати", – йдеться у статті з посиланням на думку польського військового аналітика Конрада Музики.

Експерти наголошують: щоб утримати більшу частину завойованої території, Росії необхідно терміново стиснути фронт і підтягнути резерви. Й те, й інше агресору важко буде зробити досить швидко, щоб протистояти імпульсу України. Навіть загальна мобілізація тепер буде надто пізньою, щоб запобігти подальшим поразкам Кремля.

"Тепер навіть ті місцеві жителі, які в іншому випадку вітали б прихід РФ до влади, утримаються від своєї підтримки. Вони або причаяться, або допоможуть українським військовим. Гучні запевнення багатьох російських чиновників із лютого про те, що "Росія тут назавжди", звучать помилково, коли авто колаборантів, які тікають, вишиковуються в чергу на кордоні біля Бєлгорода... Київ довів, що здатний дати відсіч і перемогти, тому в Заходу немає причин сумніватися в ефективності його допомоги. Водночас у РФ розгніване і скривджене крайнє націоналістичне суспільство стрімко перетворюється на загрозу режиму", – підсумував колумніст Bloomberg.

Президент Казахстану втер носа Путіну в ситуації з рекордним паводком

вівторок, 16 квітень 2024, 23:28

Глава Казахстану Касим-Жомарт Токаєв прибув з робочою поїздкою у Північно-Казахстанську область. Він здійснив обліт Кизилжарського району, околиць Петропавловська та Сергіївського водохранилища – територій, які потерпають від весняної повені. Натомість...

Генштаб закликав не втягувати ЗСУ в політичну боротьбу, Ганна Маляр різко відреагувала

вівторок, 16 квітень 2024, 22:42

16 квітня Генеральний штаб Збройних сил України заявив у Facebook про появу спекуляцій щодо системи комунікацій Генштабу, передають Патріоти України. "Останнім часом з'являється чимало спекуляцій щодо системи комунікацій Генерального штабу Збройних сил...