Росія втратила два МіГ-29 в Лівії. "Їхтамнети" готують нову операцію проти ІДІЛ у Сирії. Ізраїль укладе другу за місяць мирну угоду

Дайджест подій на Близькому сході

Дайджест подій на Близькому сході. 12 вересня 2020 року

Лівія: Африканське командування США підтвердило, що в Лівії рашка за останній час втратила 2 літаки МіГ-29. За словами заступника начальника розвідки Командування, контр-адмірала Хейді Берга – один літак був збитий 28 червня 2020 р., другий – 7 вересня.

Тепер стало зрозуміло, що останнє відео евакуації російського пілота треба датувати саме 7 вересня. А ще ця інформація спростовує пропагандистські заяви рашиків про нібито білоруско-україно-сербських пілотів російських літаків, поставлених до Лівії за єміратські гроші. Рашка знов комплектує терористичні банди в інших країнах спеціалістами виключно за рахунок своїх «відпускників».



На підконтрольних Хафтару територіях Лівії вийшли на зовні процеси, які раніше за рахунок свого впливу бунтівний маршал стримував. Блокування нафтової галузі Хафтаром, лягло важким тягарем не лише на економіку законного УНЄ, а і власне на самого Хафтара. Така собі стрільба у ногу дала взнаки у поширенні зубожіння серед лівійців.

В ніч з п’ятниці на суботу у підконтрольному Хафтару місті Бенгазі пройшли протести проти низького рівня життя і соціальних злиднів з якими повсякденно зустрічаються лівійці, в той час коли Хафтара цікавить лише власна доля і влада.

Загальна недовіра до «влади» лівійців зі сходу країни змусила голову Палати представників у Тобруку Агілу Салеха виступити з відповідною заявою, з метою роз’яснення останніх подій і спростування чуток.
Перемир’я на фронтах, винесло на перші рядки питання гаманців лівійців, оскільки вони очікували розблокування видобутку нафти і покрашення економічної ситуації. Проте такого не сталося. І лівійці вирішили, що їх знов надурили, а верхівка «тупо грабує їх гроші».

Тому, Салех запевнив що це не так. Влада з народом. Попереду формування нової влади. Треба ще трішечки потерпіти. Підтвердив прагнення справедливого розподілу багатств та виведення найманців та їх демонтажу. Причому зауважив на збереженні права на мирний протест і попросив протестувальників не нищити державну та приватну власність.



Італійсько-німецька оперативна група, в рамці спецоперації ЄС ІRINI, проінспектувала торгове судно Royal Diamond 7 в 150 км від Дерни на предмет можливого порушення ембарго про поставку зброї (перевезення авіагасу). Судно вийшло з Шарджі (ОАЕ) і прямувало в Бенгазі. Цікаво, що французи організували місію ІRINI для стримування саме турецьких зусиль в Лівії. Вочевидь що в їх союзників більш широкі погляди на цілі місії.

Туреччина: За останні 24 години на півночі Іраку і Сирії турецькими ВПС ліквідований 21 терорист РПК, а за останні 10 днів число нейтралізованих бойовиків досягло 118. Про це повідомило у суботу Міністерство національної оборони Туреччини. «ЗС Туреччини ведуть рішучу і успішну боротьбу з тероризмом в регіоні. Операції будуть продовжені аж до знищення останнього терориста », – йдеться в повідомленні оборонного відомства.


Проте не кожного разу все йде за планом. У турецькій провінції Ван загинули троє турецьких військовослужбовців, які брали участь в антитерористичній операції.

Сирія: Російські військові конвої вступили в місто Дейр-Ез-Зор у підготовчій фазі до нової операції проти ІДІЛ в сирійській Бадії. Русня розпочала планувати нову операцію після того як попередні виявилися не такими переможними як заявлялося, а перекладання цієї роботи на іранців була невдалою. Іранські найманці чудово зімітували зачистку пустелі без реальної зачистки. У цій війні жаб з гадюками, починаєш навіть співчувати іділівцям)


В одному з торгівельних будівель міста Pac аль-Aйн спрацювало СВП. В результаті вибуху загинули 4 людей, з яких 3 жінкі, більше 10 отримали поранення.

У російському ЦПВС заявили про підготовку постановочної хіматакі. Нібито до русні надійшли відомості про підготовку «бойовиками терористичного угрупування «Хайат Тахрір Аш-Шам» провокації із застосуванням отруйних речовин в південній частині Ідлібської зони деескалації. Подібні заяви вже давно не звучали. Але те що русня знов згадала про «постановочні хіматаки» свідчить, що вони готують чергову підлість.

Греція: Тисячі біженців і мігрантів змушені жити під відкритим небом на острові Лесбос в Греції.

Ізраїль: Президент США Дональд Трамп оголосив про мирну угоду між Ізраїлем та Бахрейном, яка стала другою арабською країною, що за останній місяць врегулювала ситуацію зі своїм колишнім ворогом. Амбіційні зусилля Білого дому щодо перекроювання близькосхідних конфліктів дають свій результат.


Палестинська влада та ХАМАС засудили мирову угоду Ізраїлю з Бахрейном, засудження угода отримала і від Туреччини. Хоча в останньому випадку, турецьке засудження треба сприймати як ревнощі. Незважаючи на войовничу риторику економічні відносини між турками та ізраїльтянами постійно збільшуються і росте товарообіг.


Джерело

Опублікував: Андрій Савчук

Дуже потрібно "м'ясо": Окупанти в Маріуполі ловлять мігрантів, їх можуть кинути на війну проти України, - Андрющенко

п’ятниця, 26 квітень 2024, 14:50

У тимчасово окупованому Маріуполі відбуваються масові рейди проти мігрантів. Так, загарбники виловлюють на вулицях міста людей азійської зовнішності, завантажують у вантажівки та доставляють до військкоматів, передають Патріоти України. Надалі окупанти...

МЗС обмежило надання консульських послуг: У "Слузі народу" виступили з заявою

п’ятниця, 26 квітень 2024, 14:23

Дії Міністерства закордонних справ щодо призупинення надання консульських послуг чоловікам призовного віку за кордоном є надзвичайним заходом, поки закон про мобілізацію не набрав чинності. Адже можуть виникати кризові ситуації, зокрема, в оновленні до...