Росія змінить стратегічні цілі в Україні через шалені втрати. Війська Путіна видихаються і не досягнуть більшого успіху, - західні аналітики

Мрія Х*йла про заволодіння всією територією українського Донбасу виявилася недосяжною, як і захоплення Харкова. Не кажучи вже про Київ, Миколаїв, Запоріжжя та Одесу


За п'ять місяців повномасштабного вторгнення в Україну Росія зазнала серйозних втрат в живій силі та техніці. У окупантів більше немає сил, щоб досягти своїх цілей в Україні. Про це повідомляють аналітики Збройних сил Канади.

«Через значні втрати особового складу і техніки у Росії, ймовірно, більше немає військового потенціалу для реалізації своїх амбіцій в Україні», – йдеться в аналізі.

У відомстві зауважили, що Росія змушена зменшити свої стратегічні цілі, представляючи нове публічне обґрунтування часткового територіального контролю, якого вона домоглася.

«У Росії завжди були максималістські географічні амбіції в Україні. Невдалі спроби Москви захопити Київ і північно-східні міста Чернігів, Суми та Харків на початку вторгнення демонструють ці значні територіальні амбіції далеко за межами Донбасу», – йдеться в повідомленні.

У свою чергу американський Інститут вивчення війни констатує, що російські війська не змогли наростити темпи просування після виходу з оперативної паузи.

Російські війська здійснили кілька обмежених і дуже локалізованих наземних атак 21 липня. Поточний Російський оперативний темп істотно не відрізняється від того, що було під час офіційно оголошеної оперативної паузи між 7 і 16 липня.

Російські війська продовжували здійснювати незначні атаки протягом цього часу на північний захід від Слов'янська і навколо району Сіверська і Бахмута, не захопивши жодної значущої території.

Російське угруповання на північний захід від Слов'янська фактично здійснило менше наземних атак уздовж кордону Харківської та Донецької областей, ніж це було під час офіційної оперативної паузи.

Відсутність успішних наземних атак за межами районів Слов'янська, Сіверська і Бахмута узгоджується з оцінкою ISW про те, що російський наступ, ймовірно, закінчиться без захоплення Слов'янська або Бахмута.

Інститут, посилаючись на зібрані дані, припускає, що російські війська, ймовірно, будуть продовжувати використовувати свої резерви низькоточних радянських систем зброї, але рішучість цих ударів в порівнянні з ударами українських HIMARS залишиться обмеженою.

Ключові висновки аналітиків ISW:

Нинішній російський оперативний темп істотно не відрізняється від темпу російських наступальних операцій під час офіційної російської оперативної паузи, і російські сили навряд чи зможуть зайняти значні позиції в найближчі тижні.

Росія, ймовірно, використала 55-60% свого резерву високоточної зброї.

Російські війська продовжували обмежені наземні атаки східніше Сіверська і південніше Бахмута.

Окупанти здійснили невдалий наступ на північ від Харкова.
Російські війська завдали обмеженого наземного удару в Херсонській області.

На Бахмутський напрямок окупанти перекинули армійську авіацію, ЗСУ не вистачає ППО: У Нацгвардії розповіли про ситуацію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:30

На Бахмутському напрямку ЗСУ зараз дуже важко. Після Авдіївки, противник перекинув туди основні зусилля, зокрема бронетехніку, живу силу та армійську авіацію. Про це розповів Офіцер секції планування бригади "Рубіж", Майор НГУ Дмитро Кожубенко в етері ...

Відпрацювали точно: Нацгвардія знищила російську станцію РЕБ на Запорізькому напрямку

п’ятниця, 19 квітень 2024, 16:27

Бійці Національної гвардії знищили російську станцію радіоелектронної боротьби на Запорізькому напрямку, передають Патріоти України. "На Запорізькому напрямку в результаті вогневого ураження російські загарбники втратили чергову станцію радіоелектронн...