"Росіяни можуть вийти на кордони Луганської і Донецької областей, але це коштуватиме їм захмарно", - військовий експерт

Окупаційні війська Російської Федерації завдяки наступу в напрямку Ізюма хочуть прорвати оборону українських сил у зоні Операції об'єднаних сил. Але оточити угруповання українських оборонців не вдається. Про це в коментарі ЗМІ розповів військовий експерт Микола Бєлєсков, передають Патріоти України.

"Росіяни просуваються, але дуже повільно. Їх ціль – прорвати оборону і швидко розтрощити наші сили. Але з цим у них не складається. Вони контролюють Ізюм, бої йдуть у селах, південніше міста. Але прориву нашої оборони, оточення немає. Зараз відбувається розвідка боєм, спроба оцінити українських оборонців. Коли розвідка не виходить, росіяни відкочуються назад. А паралельно йде перегрупування основних сил на північ від Ізюму, на Донбасі", – говорить Бєлєсков.

Щоб охопити угруповання в Операції об'єднаних сил, окупантам треба швидко прорвати оборону – а це їм не вдається, каже експерт. "Після прориву оборони, треба швидко вводити сили розвитку прориву і потім вже оточувати українські позиції. Цього немає. Йдуть важкі бої у Рубіжному, Попасній, інших населених пунктах Донеччини, Луганщини. Бригади, які стоять в ООС, виконують завдання – прориву оборони немає. Може відбуватися витіснення наших сил, але розвитку прориву немає ні на флагах зони Операції об'єднаних сил, ні у ній самій", – наголошує Бєлєсков.

Окупанти мають перевагу – більшу кількість авіації, більше артилерії, але це їм не допомагає, пояснює експерт. "Вони ведуть розвідку, постійно використовують безпілотники. Але частину з них збивають. І ця розвідка не дає бажаного ефекту швидкого прориву для ізоляції зони ООС. Гіпотетично, росіяни можуть вийти на кордони Луганської і Донецької областей, але це коштуватиме їм захмарно. Якщо вони відтиснуть наші сили, то себе знекровлять. Тоді ми зможемо ввести свої резерви, які легко відкинуть росіян. Цілей операції вони не досягнуть. Поки ми зберігаємо сили, можемо із боями відійти на новий рубіж, будь-яке просування окупантів не є закінченням боротьби. Так як у Києві – окупанти відтиснули наші сили, але у процесі самі вимоталися і були змушені відступати", – говорить Бєлєсков.

Воювати з противником, який знає де ти будеш атакувати і не сидітиме склавши руки, росіянам буде складно. "Українські сили постійно контратакуватимуть, наноситимуть вогневе ураження на максимальну глибину. Ми маємо безпрецедентну кількість танкових засобів. Фронт може рухатися на декілька десятків кілометрів, але це нічого не дасть ворогу. Навіть якщо з боями відійдемо, вимотаємо противника настільки, щоб у критичний момент самі ввести резерви та відкинути", – каже Бєлєсков.

Росіяни також можуть ставити собі ціль спробувати захопити Харків, але їх успіхи малоймовірні, пояснює експерт. "Але там воюють одні з наших найкращих бригад, які не дали місто ізолювати та оточити. За цей час у Харкові створили рубежі оборони, резерви, розвивається територіальна оборона", – говорить Бєлєсков.

Ми пройшли найважчий етап війни, коли у росіян була перевага і сила, наголошує експерт. "Зараз фронт менш розтягнутий. Наших сил більше – пропорційно до того фронту, який є. Ворог вимотаний. Наше керівництво і солдати знають як організовувати оборону. Ворог може спробувати атакувати Харків чи просуватися на сході, але ми не будемо чекати. У нас найбільша щільність протитанкових засобів в історії, напевно. Є резерви, які кидатимуть на напрямки, де у ворога може бути успіх. Росіяни атакуватимуть, бо сили у них є. Але шанси на успіх у них дуже малі", – каже Бєлєсков.

Джерело: Gazeta.ua

Сі Цзіньпін танцює на краю прірви: Китай збільшив експорт до РФ сировини для виробництва боєприпасів - ЗМІ

п’ятниця, 17 травень 2024, 2:35

У Пекіні лише кілька місяців, щоб довести Заходу лояльність справі миру і заморозити поставки Москві засобів, що дають змогу підтримувати війну. Китай різко збільшив експорт до Росії нітроцелюлози, яку можна використовувати для виробництва боєприпасів....

Наступальна операція в лісі - надскладна бойова робота: Азов показав процес захоплення російських позицій у Серебрянському лісі на Луганщині (відео)

п’ятниця, 17 травень 2024, 1:45

Воїни бригади "Азов" показали відео штурму російських позицій у Серебрянському лісництві. . "Це відео про справжні бої у лісах Кремінної. Документальні кадри усіх етапів роботи штурмових груп: від стройового огляду і приготувань, артпідготовки і почат...