Росіяни вчергове порушили перемир’я у Сирії. Однак все знов пішло не так: Вояки Путіна рятувалися втечею з двох укріплених військових баз у Хамі, - ЗМІ

Повстанці повідомляють ще й про збитий російський військовий літак Су-22, знищення кількох ворожих танків та гармат. Альянс двох тиранів лише за добу втратив більше 100 бійців, і це не зважаючи на абсолютну перевагу у важких озброєннях.

Об'єднані сили повстанців і муджахидов Сирії продовжують розвивати успіх на фронтах провінції Хама. Нагадаємо, що російські і асадіти почали масштабний наступ півтора місяці тому, демонстративно порушивши угоду по т.зв. «Зоні деескалації», повідомляють Патріоти України з посиланням на "Кавказцентр".

Південь Ідліб і північні райони Хама почали піддаватися інтенсивної бомбардуванні. Війська російських і асадітов захопили ряд населених пунктів на півночі Хама і стали погрожувати провінції Ідліб.

Муджахиди і повстанці були готові до такого розвитку ситуації і з перших днів боїв дали зрозуміти, що ворог заплати велику ціну за віроломне порушення власних зобов'язань.

Після серії жорстоких боїв за Кафр Набуда і інші населені пункти асадіти і росіяни зазнали серйозних втрат в живій силі і техніки, хоча їм і вдалося просунутися на деяку відстань. Однак їх чекав неприємний сюрприз.

Підрозділи повстанців і муджахидов несподівано і потужно атакували противника на північному заході Хама. З ходу були звільнені декілька населених пунктів. Наступ був настільки стрімким, що росіянам довелося бігти з бази Брідііж.

На другий день наступу сили Асада та Путіна зіткнулися з ще більш рішучими протидіями. Підрозділи Хайат Тахрір аш-Шам (помірковані ісламісти.-ред.) штурмували позиції Куффаро і прорвали ворожі порядки. Після цього росіянам довелося бігти з наступної бази Аль-Сльбен.

Про евакуацію бази повідомили і самі росіяни, пояснивши це тим, що загони Хайат Тахрір аш-Шам спільно з підрозділами протурецького «Національного фронту звільнення» зім'яли асадітов і стали обстрілювати базу прямою наводкою.

Російські стверджують, що незважаючи на втечу з бази Таль-сальбен, російські війська все ще присутні в місті Мхарде і селищі аль-Сакелабія. Російські обіцяють, що будуть «перебувати там до останнього, захищаючи мирних жителів». Брехливе безсоромність Куффаро добре відомо сирійцям, яких російські вбивають сотнями за допомогою бомб і ракетного обстрілу.

Вкажемо в зв'язку з цим, що до сих пір російські першими кидали позиції під ударами наступаючих сил моджахедів і повстанців, забираючи свої трупи, щоб приховати втрати і залишаючи асадітов.

В ході наступальної операції муджахиди використовують тактику Шахидських ударів. Напередодні в населеному пункті Джальма в результаті Істішхаду були знищені десятки асадітов. Джерела окупантів повідомили про 25 убитих і 60 поранених. Проте за іншими даними кількість убитих асадітов на порядок вище.

У боях в районі Кафр Худ за добу підбито 5 танків і велику кількість іншої військової техніки. Військова база асадітов в Хайалін була частково зруйнована в результаті ракетного удару. Асадіти зазнали втрат також поблизу Касаба.

У свою чергу асадіти обстріляли спостережний пункт турецьких військ в районі МОРЕКИТ на півночі Хама. Про втрати серед турків нічого не повідомляється.

У п'ятницю, 7 червня, повстанцям вдалося підбити російський літак Су-22, бомби південь Ідліб. Паруючий літак зміг дотягнути до військового аеродрому Хама. У Сахль Габе в районі Джурин звалився російський безпілотник. Стверджується, що він нібито впав «з технічних причин».

Джерела в командуванні повстанців повідомляють, що в боях з асадітамі і росіянами в районі Кафр Худ отримав поранення і пізніше помер колишній воротар національної збірної Сирії з футболу, який став командиром повстанців Джейш аль-Изза, Абдул Басіт саруті. Він був родом з Хомса.

Тим часом асадіти і російські скаржаться на те, що повстанці використовують проти турецькі бронемашини Panther F9 них турецькі міномети «HY-12». 120-мм міномет має дальність вогню більше 8 кілометрів, а його скорострільність становить 6-8 пострілів в хвилину.

А ось як оповідає про події за добу 8-9 червня в провінції Великий Ідліб "Український мілітарний портал": Ситуація в Ідлібі на 4-й день наступу повстанців в північній Хама зі вчорашнім нападом на Джалме.

Джалме на зараз взята

Згідно оприлюднених даних на вчора з початку наступу сили об`єданної опозиції втратили 102 бійця вбитими, сирійська армія з союзниками – 126. Навряд чи це є остаточні данні, проте як за основу ці цифри враховувати можна.

Повстанці гинуть в основному від авіаційного та артвогню, асадити в стрілецьких боях. Якщо відкинути участь вкс ерефії та впс асада, САА програє вчистую. Намагання підняти бойовий дух сфабрикованими даними на лаштунок збільшення втрат повстанців не проходять. Працюючи за кремлівськими методичками Асад вигадує собі перемоги. На фотографіях які були видані за загиблих повстанців, виявилися зображенні бойовики ІДІЛ знищені в 2014 році.

Бойовий дух асадитів низький. При наближенні повстанців ті намагаються втекти або розсіятись.

Хаос на «передку» передається в тил. Сьогодні геликоптер асадитів випадково скинув барель-бомбу на своїх в Кафр Набуда, хоча місто не під атакою повстанців.

Згадуєте, звичку русні шмаляти по своїх позиціях в разі загрози їх утриманню. Так ось, артилерія САА накрила вогнем позиції асадитів під Керназом навіть не дочекавшись підходу повстанців. В цілому ж, паніка річ загрозлива і я гадаю, що ми ще почуємо про дружній вогонь сил Асада.

Довіра до своїх низька навіть в елітних військах сирійської армії. На фото командувач 5-м (проросійським) корпусом генерал Сухель Аль-Хассан під охороню військових СпПр гру гш рф зустрічає підкріплення з новими російськими танками Т-72Б3.

Проте, введення нових механізованих частин поки не приносять видимого результату для Дамаску. Повстанці постійно маневрують. А під Кафр Яхудом асадити втратили вже п`ятий танк за дві доби.

Ще під Керназом в Шейх Хадід, зворотнім вогнем з міномету повстанці накрили позиції артилерії Асада та знищили дві 130 мм гармати.

Там же вдруге вдало застосували джихад-мобіль. Звірячисть асада/ху@ла залишила багато самотніх чоловіків яким нема що втрачати.

Військовий аеропорт САА в Хама вдруге за два дні накритий з «Градів».

А перекиданням підкріплень з інших ділянок фронту Асад значно ослабив свої сили, чим повстанці і скористувались.

Сьогодні двома узгодженими по часу нападами, сили опозиції атакували два опорних пункта асадитів в Латакії. В ций рейдах було знищено більше 30 військових асада включно з офіцерами. Повідомляться про вдалий відхід повстанців без втрат з багатими трофеями зброї.

Намагаючись хоч якость зупинити атаки повстанців ВПС Асада наносит ударів в місцях прориву та ближніх населених пунктах.

Русня переключилася на міста в глибокому тилу Ідлібу. Тривають хаотичні удари свиносбак по місту Морек.

9 червня ввечері, повстанці здійснили вдалий рейд на село Касібія, що на околицях Кафр Набуда. В селі розміщувались підрозділи республіканської гвардії та русня. Опозиція оцінює нанесену шкоду в десяток убитими/пораненими, захопили декілька видів зброї і боєприпасів та безпечно відійшли без втрат.

Тактика стала "гнучкою": Росія перехопила ініціативу на фронті, але ЗСУ демонструють "стійку оборону", - німецький генерал

четвер, 28 березень 2024, 9:57

Глава ситуаційного центру по Україні при міністерстві оборони Німеччини генерал-майор Крістіан Фройдінг оцінив поточну ситуацію на фронті, вказавши, що росіяни перехопили ініціативу на суші та в повітрі, однак українські сили демонструють "стійку та ст...

Росія готує новий наступ: Наступні 5-8 місяців можуть стати вирішальними в війні в Україні, - The Economist

четвер, 28 березень 2024, 9:55

Протягом найближчих кількох місяців, російська окупаційна армія може посилити свій наступ. Водночас Україна зіткнулася з проблемами зі зброєю, мобілізацією та будівництвом оборонних споруд, передають Патріоти України. Про це пише The Economist. Українс...