"Росіяни здебільшого втекли або здалися": Українські військові розповіли WSJ про деталі прориву в Курську область

Бойові дії в Курській області, у результаті яких українські війська за кілька днів захопили понад два десятки сіл блискавичним наступом, шокували РФ та підняли моральний дух в Україні. Українські захисники кажуть, що під час вторгнення чекали більш жорсткого опору від росіян. Про це йдеться в статті американської газети The Wall Street Journal, опублікованій 12 серпня, передають Патріоти України.

Журналісти поговорили з українськими воїнами, щоб розповісти про наступ на Курськ очима його учасників. Зокрема, 33-річний командир українського взводу на позивний "Яник" розповів, як минулого тижня близько третьої ночі його підрозділ зіткнувся з найсерйознішою перешкодою у своєму зухвалому наступі на територію РФ: ним виявився ряд бетонних пірамід – так званих зубів дракона, які мали б завадити руху танків.

"Вони швидко вдарили по одній з пірамід трьома танковими снарядами, а потім протислися через прогалину на своїх броньованих машинах. Російські вороги, переважно солдати строкової служби, здебільшого втекли або здалися, оскільки були швидко розбиті", – пише газета про початок українського прориву, підсумовуючи розповіді військових.

За два з половиною роки Росія не побудувала лінію оборони, каже "Яник", описуючи свої враженнями про ту ділянку, де проривався його підрозділ.

12 серпня він був у селі поблизу російського кордону, готуючись повернутися до контрольованого Україною міста Суджа, яке розташоване приблизно в 12 км від кордону вглиб РФ.

На відео з території Росії, яке він опублікував у соцмережах, видно, як "Яник" їде темними безлюдними дорогами, зупиняючись, щоб підібрати знаки завойованих сіл як трофеї. "Тепер ми будемо тусуватися на вашій землі так, як ви на нашій", – каже військовий на одному з відео. Судячи з розповідей інших захисників, у Курській операції беруть участь навіть сили ЗСУ, залучені з інших ділянок фронту.

Зокрема в одному з населених пунктів України поблизу російського кордону двоє українських солдатів, які чекали наказу приєднатися до Курської операції, розповіли журналістам, що щойно прибули з Покровського напрямку, де українські сили зазнають сильного тиску армії РФ.

"Ми прийшли допомогти", – сказав один із них.

Інший військовий сказав, що був здивований, дізнавшись, що його перекидають з Донбасу на прикордонну Сумщину. Адже в його підрозділі на сході України було настільки мало людей, що піхотинці провели в окопі 45 днів.

Ще за тиждень до наступу на Курщину цей 25-річний військовий був дислокований у Часовому Яру – одній із найгарячіших точок на лінії фронту.

На Курському напрямку, за його словами, концентрація військ більша. Тут він допомагає зміцнювати тили в той час, як українські сили просуваються далі. Порівняно зі сходом України, небо менш насичене дронами, які на Донбасі унеможливлюють практично будь-який рух, порівнює він.Інші українські сили перекинули на Сумщину завчасно. Заступник командира одного із загонів "Покемон", який бере участь у наступі, розповів, що його підрозділ спрямували сюди близько двох місяців тому, однак про Курську операцію він дізнався лише незадовго до її початку.

"Усі більш-менш задоволені тим, як все відбувається", – сказав він. Війьковий додав, що очікував більш жорсткого опору. "В основному це були діти, які проходили строкову службу", – сказав він про російських солдатів, з якими йому довелося зіткнутися.

Його загін узяв трьох полонених, наймолодшому з них 19 років."Покемон" вважає, що вторгнення може зміцнити позиції України, давши Києву можливість "торгуватися" з РФ.Попри досягнення Курського наступу, він зауважує, що забезпечувати українські підрозділи в РФ належним чином буде важко.

"Логістика маж бути дуже добре продуманою", – сказав захисник. Інший український військовий, з яким поспілкувалася WSJ, виловив сподівання, що наступ прискорить припинення війни.Він ще не брав участі в операційї в Курській області, але розповів, що інші військові з його бригади взяли чотирьох полонених з артилерійської частини армії РФ. Ще двоє були вбиті, решта втекли.

"З часів Другої світової війни це вперше, коли війна відбувається на території Росії. Усі боялися Росії, але ми показуємо, що боятися немає чого", – каже воїн.

Остаточні плани України у Курському наступі залишаються незрозумілими, пише американська газета. Але незалежно від того, чи намагатиметься Україна розширити своє проникнення на територію РФ, чи триматиметься за те, що вже вдалося завоювати, українським Силам оборони доведеться піти на компроміси, вважає Девід Благден, дослідних питань міжнародної безпеки і викладач британського Ексетерського університету.

Він вказав, що якщо ЗСУ намагатимуться продовжувати проникнення на територію РФ, а також утримувати вже зайняту територію, то потреби в живій силі, озброєнні та логістичному забезпеченні "будуть значними, особливо в міру того, як дедалі довшими ставатимуть лінії постачання".

Тим часом поки тривають бої на Курщині, війська РФ продовжують здобувати позиції на сході України, підступаючи далі до Покровська, важливого логістичного центру ЗСУ, і завдаючи ударів по сусідньому місту Часів Яр, розташованому на стратегічно важливих висотах у Донбасі, пише The Wall Street Journal.

Подалі від війни: Очільниця Мінреінтеграції Ірина Верещук запропонувала населенню Курщини евакуацію до України

четвер, 15 серпень 2024, 0:30

Мінреінтеграції відкрило цілодобову гарячу лінію для мешканців Курської області, які потребують гуманітарної допомоги або ж хочуть евакуюватися в Україну. Про це оголосила віцепрем'єр-міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірин...

Генпрокурор ФРН видав ордер на арешт українця за підрив "Північного потоку" – німецькі ЗМІ

середа, 14 серпень 2024, 23:45

Генеральний прокурор Німеччини Єнс Роммель видав перший ордер на арешт головного підозрюваного у підривах на газопроводі "Північний потік" у Балтійському морі, що сталися два роки тому. Ним є українець Володимир С., який донедавна проживав у Польщі. Пр...