Російські окупанти знову обстріляли Харків: Пошкоджена ядерна установка "Джерело нейтронів"

Унаслідок російських обстрілів у Харкові 25 червня було пошкоджено ядерну підкритичну установку "Джерело нейтронів". Можливість нових пошкоджень установки може вплинути на стан ядерної та радіаційної безпеки. Про це повідомила пресслужба Державної інспекції ядерного регулювання України, передають Патріоти України.

За попередніми даними, завдано шкоди будівлям та інфраструктурі промислового майданчика. Персонал Національного наукового центру "Харківський фізико-технічний інститут" (ННЦ ХФТІ), на базі якого розмішується установка, продовжує огляд, проте роботам перешкоджає постійна загроза нових обстрілів, повідомили у відомстві.

Наразі "Джерело нейтронів" переведено в глибокий підкритичний стан, зовнішнє електропостачання установки відсутнє. При цьому радіаційне тло в експериментальному залі – в межах норми.

У Держатомрегулюванні нагадали, що з початку масштабної війни РФ проти України окупанти постійно обстрілюють та бомбардують територію інституту. Його інфраструктурі вже завдано катастрофічних збитків.

"У черговий раз звертаємо увагу, що ЯПУ "Джерело нейтронів", як і будь-яка інша ядерна установка, не розрахована на експлуатацію в умовах бойових дій. Продовження бомбардування та обстрілів майданчика може призвести до важких радіаційних наслідків із забрудненням прилеглих територій", – застерегли у відомстві.

Блінкен назвав країну, яка є зараз головним постачальником військового обладнання для РФ

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:05

Державний секретар США Ентоні Блінкен розкритикував підтримку Китаєм російської оборонної промисловості. Він заявив, що Пекін зараз є основним постачальником критичних компонентів для російського озброєння і бере таким чином участь у війні РФ проти Укр...

Знищили зерно для Азії та Африки: РФ вдарила по порту Південний на Одещині

п’ятниця, 19 квітень 2024, 22:29

Балістичний удар, який 19 квітня російські окупанти завдали по морському порту "Південний" (Одеська обл.) знищив аграрну продукцію, яка призначалася для країн Азії та Африки, інформують Патріоти України. Як повідомили у Міністерстві відновлення України...