Російські паспорти в ОРДЛО: МЗС України відреагувало на виправдання Москви і закиди Захарової до Зеленського

МЗС України називає дії Росії по видачі паспортів РФ українцям на окупованих територіях поширенням шовіністичної ідеології "русского міра". Про це заявив речник МЗС України Олег Ніколенко у коментарі Українській правді, зазначають Патріоти України

Представниця МЗС Росії Марія Захарова 26 червня заявила, що "логіку і претензії" президента України Володимира Зеленського в питанні роздачі російських паспортів мешканцям ОРДЛО "зрозуміти важко". І додала, що надання жителям Донбасу російського громадянства "є вимушеним гуманітарним заходом".

У відповідь на це українське зовнішньополітичне відомство заявило, що "можна лише поспівчувати МЗС Російської Федерації, якому "важко зрозуміти" наслідки деструктивної російської політики".

Ніколенко наголосив, що російська паспортизація – це випробуваний засіб поширення шовіністичної ідеології "русского міра", а також елемент російських гібридних тактик проти сусідніх держав – під виглядом "захисту російських співвітчизників" війська Росії окупували частини територій Грузії та України, російські спецслужби безперестанку втручаються у внутрішні справи країн Балтії.

За даними українського МЗС, за два роки понад пів мільйона мешканців окупованих районів Луганської та Донецької областей отримали російські паспорти.

Пряма мова: "Таким кроком Росія свідомо руйнує Мінські домовленості, логіка яких полягає у відновленні суверенітету України та мирній реінтеграції тимчасово окупованих територій. Натомість, російська сторона продовжує закріплювати результати своєї окупації, затягує контрольовані нею українські території в свій політичний, економічний, електоральний, соціальний та культурний простір. У таких умовах галасливі заклики російських посадовців про нібито небажання України досягти прогресу в Мінському процесі виглядає особливо цинічними і такими, що не мають нічого спільного з реальністю".

Додатково: У МЗС вважають, що міжнародна спільнота має жорсткіше відреагувати на роздачу російських паспортів на Донбасі, оскільки навіть після його реінтеграції Росія буде намагатися розіграти "карту російського громадянства" і фактично, це - російська бомба сповільненої дії.

Естонія передала Україні патрульні катери

п’ятниця, 26 квітень 2024, 13:02

Естонія в координації з Данією надала Україні два патрульні катери. Про це інформує 26 квітня в Х естонське міністерство оборони, передають Патріоти України. "Така допомога допомагає Україні підтримувати безпеку життєво важливих морських ліній і захист...

У Харкові затримали ремонтників, які "полювали" на мобільні вогневі групи та оборону міста (фото)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 12:41

Двоє чоловіків готували серію повітряних атак на позиції ЗСУ. Серед основних цілей були фортифікаційні споруди, укріпрайони українських військ та мобільні вогневі групи. Для удару окупанти планували застосувати надважкі керовані авіабомби, передають Па...