Російські шпигуни і польські Leopard 2: Російська розвідка виявляє неабиякий інтерес до наших танкових розробок

Як виглядає наша танкова програма на тлі сусідів.Росія критично залежить від поставок бойової електроніки з Заходу (з 2014 р. — з Китаю), а на тлі постійно зростаючого санкційного тиску отримання будь-яких високотехнологічних деталей є великою проблемою.

Модернізований танк Т-64БЯкщо судити з досвіду останніх локальних війн, то цілком очевидно, що танки ще рано списувати в утиль, — вони як і раніше залишаються досить грізною ударною силою, передають Патріоти України. Це підтвердили і бої на Донбасі влітку 2014 р. — взимку 2015-го. Тоді і для незаконних збройних формувань, і для ЗСУ наявність або відсутність танка в бойовому порядку ставало одним з факторів успіху або поразки.

Ставка на модернізований Т-64

Після закінчення активної фази бойових дій Україна почала досить активну модернізацію свого танкового парку. При цьому вже очевидно, що основним бойовим танком залишається модернізований Т-64Б/БВ, а для Корпусу Резерву в стрій ставлять Т-72. До слова, темпи відновлення і модернізації «сімдесят двійок» не дуже великі. Так, днями Київський бронетанковий завод передав Міністерству оборони всього лише п'ять модернізованих Т-72. На тлі сотень модернізованих Т-64 це просто крапля в морі.

Що стосується самих модернізованих Т-64 — це машина зразка 2017 р., коли вона отримала сучасні прилади нічного бачення з електронно-оптичним перетворювачем третього покоління, систему супутникової навігації від компанії «Оризон-Навігація», цифрову радіостанцію «Либідь К-2РБ» та інше. Не можна не відзначити використання досить якісних західних комплектуючих, що робить цю модернізацію кращою, ніж російські варіанти того ж Т-72. Так, згнітивши зуби, але російські експерти говорять про те, що, наприклад «Либідь К-2РБ» (по суті Motorola місцевого складання) на голову вище Р-168, яка встановлюється на Т-72Б3 та дозволяє організовувати цифровий ефір з кодованим каналом .

Мало того, з подачі наших західних партнерів зараз реалізується єдина система управління боєм тактичної ланки, що дозволяє обмінюватися даними між різними бойовими засобами в режимі реального часу в єдиній мережі. Судячи з останніх великих командно-штабних навчань, система працює, і це дає більше шансів вижити в прямому зіткненні з танками «ймовірного північного противника».

За єдиним зразком також реалізується програма модернізації «Булатів» і Т-80, однак тут є певні проблеми, через які ці танки будуть на других ролях (хоча і морська піхота, і навіть аеромобільні бригади потребують важкої бронетехніки).

Не зовсім зрозуміла доля танка «Оплот», який дуже швидко застаріває, тим більше що інші машини ударними темпами підтягуються до його можливостей. З останніх відомостей — нині йде процес імпортозаміщення деталей російського виробництва, проте йде досить непросто, що не дозволяє говорити про швидке вирішення питання.

Реклама на dsnews.ua

Зате цілком очевидно, що військові зробили наголос на подальший розвиток лінійки Т-64 — перш за все, варто говорити про проєкт «Краб», який реалізується в Харкові. Тут танкобудівники по повній програмі використовували свої напрацювання по таким досвідченим машинам, як Т-55АГМ, Т-72АГ, а також Т-84-120 «Ятаган». Поки неясно, чи зважаться наші військові на такий кардинальний крок, як заміну знаряддя радянського калібру 125-мм на знаряддя натовського калібру 120-мм. Серед інших напрямків модернізації: установка форсованого двигуна, посилення бронезахисту за рахунок установки нового динамічного захисту, систем протидії ПТУР, а найголовніше — нова зварна вежа з оптимальним розміщенням боєкомплекту і автоматичної системи заряджання.

Російські шпигуни і польські Leopard 2

Що стосується наших сусідів і особливо ймовірного противника — Росії. Тут необхідно зазначити, що в принципі розвиток танкового парку в ВС РФ йде за тим же сценарієм, що і у нас, тільки з затримкою в кілька років. У тому числі реалізується програма створення єдиної системи управління боєм тактичного рівня, однак, незважаючи на набагато більшого фінансування, вона натрапляє на проблеми технічного характеру. Адже на сьогодні очевидно, що Росія критично залежить від поставок бойової електроніки з Заходу (з 2014 р. — з Китаю), а на тлі постійно зростаючого санкційного тиску отримання будь-яких високотехнологічних деталей є великою проблемою. До речі, саме з електронікою пов'язані проблеми з «Арматою», адже в основі «перспективного основного танка» лежить все той же радянський проєкт кінця 1980-х «Боксер», родзинкою якого була безлюдна вежа, керована тільки за допомогою електронно-оптичних засобів.

До слова, російська розвідка виявляє неабиякий інтерес до наших танкових розробок. 21 лютого наші спецслужби затримали громадянина України, який за завданням військової розвідки РФ намагався дістати технічну документацію з розробки та виробництва танка «Оплот». Особливий інтерес росіяни виявляли до складу броні нашого танка.

Польща з 2019 р. реалізує відразу дві програми модернізації парку своїх танків. З одного боку, це Т-72М/М1, на які встановлюють нові приціли і прилади спостереження польського виробництва, а також сучасні цифрові системи зв'язку і управління та навігаційного обладнання. Причому це не глобальна модернізація, а скоріше модифікація з капітальним ремонтом, так як незрозуміло — чи будуть танки оснащуватися комплектами динамічного захисту.

Одночасно запущена програма модернізації танків Leopard 2 німецького виробництва, отриманих у 2002-2003 рр. Тут, крім капітального ремонту, на танки встановлюється додатковий модульний захист корпусу і башти, допоміжна силова установка, нова протипожежна апаратура, вдосконалені приціли командира і навідника з телевізійними камерами KLW-1 Asteria III, прилад нічного бачення KDN-1 Nyks для механіка-водія. Крім того, гідравлічні приводи стабілізації гармати будуть замінені на електричні, модернізована система управління вогнем, введені в боєкомплект гармати нові 120-мм постріли Rheinmetall DM11 і DM63. Остання опція представляє особливий інтерес для нас, так як з танковими снарядами (а тим більше сучасних зразків) у нас великі проблеми і сьогодні недостатнє в сучасній війні бронепробиття наші військові намагаються вирішити за рахунок повернення в стрій керованих ракет «Комбат».

Джерело: DsNews

"За Росію вже серйозно взялись": Експерт дав прогноз щодо руйнування режиму у РФ та ставку Заходу

п’ятниця, 19 квітень 2024, 7:56

На Заході роблять ставку на поступове руйнування путінського режиму. Поки що немає ознак того, що серед наших союзників мають намір не визнавати легітимність Путіна. Таку думку в ефірі "Еспресо" висловив політичний експерт Максим Розумний, передають Па...

"Коли ти сидиш, скажімо, в Петербурзі": Буданов спрогнозував новий наступ росіян та назвав умову закінчення війни в Україні

п’ятниця, 19 квітень 2024, 7:45

Вже у червні Росія може почати великий наступ, щоб спробувати захопити всю територію Донецької та Луганської областей. Після цього росіяни зосередяться на президентських виборах у Сполучених Штатах Америки та їхніх наслідках. Так вважає очільник Головн...