Російський політолог дав прогноз по Донбасу: Путіну не вигідна нова війна з Україною

Але основна і вже давно зрозуміла думка щодо змін в РФ і Кремлівській верхівці залишається тою ж.

Серйозного нового витка війни Росії з Україною не буде, проте ситуація з Донбасом буде залишатися й надалі у підвішеному стані. Російський політолог Дмитро Орєшкін в інтерв'ю сайту "Сьогодні" пояснив, що на повернення окупованих територій слід розраховувати тільки після серйозного підвищення рівня життя в усій Україні.

"Війни не буде. Це не вигідно ні Путіну, ні Україні. У першому випадку (для РФ) санкції, у другому (для України) – зрив Мінських домовленостей, засудження Заходом, можливість для Путіна відкрито вести бойові дії. Ситуація буде зафіксована на роки, як і у Придністров'ї. Це буде постійний головний біль для України і гальмо для вступу в Євросоюз і НАТО. У довгостроковій перспективі це глухий кут для цих територій", – сказав він.

Зі слів Орешкіна, більшість не хоче втягуватися в серйозну війну заради силового повернення цих територій – люди хочуть, щоб Україна показала таку соціально-економічну динаміку, як сусідня Польща.

"Ось коли люди будуть жити краще, ніж в Росії, тоді можна говорити про повернення. Не воювати ж з Росією, у якої військова перевага над Україною. Але й Росія вже атакувати Україну не може: будуть санкції, поглиблення ізоляції, військові втрати. Тому Донбас буде у підвішеній ситуації, буде привід для риторики і політичних ігор з нульовим результатом, взаємними звинуваченнями. Ось така нецікава перспектива, насамперед для жителів непідконтрольних територій. З російськими паспортами або без них, але все ж життя там буде контролюватися цілком бандитським режимом. Покійний Захарченко або живий Пушилін - це вже деталі. Це територія без майбутнього, статусу і надії ", – прояснив політолог.

Він вважає, що не варто очікуватися зміни ситуації в найближчі роки, Володимир Путін і силовики ФСБ при владі в Росії.

Варто відзначити, що протягом кордону з Україною Росія наростила потужне військове угруповання, яка готове до масштабного вторгнення. Тому на сьогодні загроза великої війни з окупантами все ще зберігається. Зі слів начальника Генштабу ЗСУ Віктора Муженка, Росія за годину може почати повномасштабну війну проти України. Генерал також пояснив, чому агресор зацікавлений у захопленні України.


Війна на Донбасі

Конфлікт на сході України розпочався після вторгнення у квітні 2014 року російських військ на українську землю через кордон в частині Донецької та Луганської областей. Це сталося після того, як у березні був незаконно анексований Росією Крим. Через те, що Росія всіляко заперечує своє відношення до конфлікту, війна має вид як неоголошена. Водночас світова спільнота в особі Євросоюзу, Сполучених Штатів і багатьох інших країн засуджують агресивні дії РФ і не визнає анексію Криму. Росія регулярно озброює місцевих бойовиків, передає їм техніку, а також направляє на схід України своїх військових.

Згідно моніторингової місії ООН з прав людини, кількість загиблих з початку війни на Донбасі за період з квітня 2014 до кінця 2018 року – від 12,8 до 13 тисяч осіб. За даними місії, близько 3300 загиблих – цивільні, 4000 – українські військовослужбовці, 5500 – російські бойовики. До того ж, від 27 до 30 тисяч осіб отримали поранення під час збройного конфлікту.

Джерело: Сьогодні

"Намагаємося робити те, що треба": Комбриг назвав цілі росіян на Бахмутському напрямку

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:30

Командир 93-ї окремої механізованої бригади "Холодний Яр", полковник ЗСУ Павло Паліса розповів в інтерв'ю "Суспільному", що на околицях Бахмута противник намагається наростити зусилля в смузі оборони бригади й також по сусідах - з метою прорвати оборон...

"Влаштували бавовну": ГУР знищило у Москві гелікоптер Ка-32, який належав Міноборони Росії

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:17

Воїни ГУР знищили російський вертоліт Ка-32 на аеродромі "Остаф'єво" в Москві. Окупанти використовували його для забезпечення логістичних потреб та евакуаційних операцій своєї армії. Про це повідомили джерела OBOZ.UA. Відомо, що багатоцільовий гвинтокр...