Роспропаганда поширила фейк про нібито здачу українських воїнів у полон, у Страткомі відреагували

Російська пропаганда активно поширює фейкове відео, у якому нібито українські воїни здаються у полон. Про це повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, передають Патріоти України.

"Бійці 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади склали зброю і здалися у полон", - такий фейк опублікувало російське міноборони.

Згодом з’явилась і "українська" версія того самого відео з логотипом 128-ї ОГШБр і текстом про те, що "знято здачу російської ДРГ", проте у 128-й бригаді офіційно спростували свою причетність до цього відео та взяття росіян в полон. Як саме перероблена версія цього російського відео потрапила на українські канали - це окрема історія, яку ми тут не розглядаємо", - пише SPRAVDI.

У Центрі пояснили, чому це відео – фейк:

  • На кадрах присутні жовті соняхи, яких вже давно немає на українських полях. Їх в принципі немає на лінії бойового зіткнення через постійні обстріли.
  • Усі актори здаються в полон з примкнутими магазинами до автоматів, хоча під час здачі в полон магазин автомата має бути відімкнутий.
  • Жоден з них не має на собі екіпірування – бронежилетів, касок, РПС-ок. Лише сама форма та автомати.
  • Єдиний з чоловіків на відео, що показово знімає з себе "бронежилет", насправді знімає порожній чохол від бронежилета – якщо добре придивитись, то бронеплит у цьому чохлі від бронежилета немає.

"Не виключено, що у постановочному ролику знімались курсанти російських військових ВНЗ, які навчаються для подальшої служби в підрозділах так званого "інформаційного протиборства" зс РФ. Саме цим і можна пояснити молодий вік, однакові зачіски та відсутність екіпірування на акторах", - пише Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Можна рятувати сотні, якщо не тисячі життів на місяць: Україна запустила в серійне виробництво робота Ratel Н для евакуації поранених з поля бою

субота, 27 липень 2024, 15:00

Робот Ratel Н розробки Brave1 може транспортувати одразу двох поранених, він уже пройшов польові випробування та запущений у серійне виробництво. Про це розповів міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, передають Патріоти України. "Ratel Н розро...

Шалені підйомні вже не ваблять потенційних 200-х: Росія має серйозні проблеми з набором нових контрактників - ГУР

субота, 27 липень 2024, 14:15

Росія нині має серйозні труднощі з виконанням плану набору нових контрактників. Про це заявив речник Головного управління розвідки Міністерства оборони Андрій Юсов в ефірі телемарафону Єдині новини, передають Патріоти України. Таким чином розвідник про...