Розглядається варіант видворення всіх громадян Росії з Криму: Ташева розповіла про кроки, які можливі після деокупації півострова

Постійна представниця президента України в АР Крим Таміла Ташева заявила, що влада розглядає варіант видворення всіх громадян Росії з тимчасово окупованого Криму після його звільнення. Йдеться саме про громадян РФ, які отримали це громадянство за межами окупованого Криму, передають Патріоти України.

Тобто вони не мали жодного стосунку до українського громадянства, а також не стали жертвами примусової окупаційної паспортизації на тимчасово окупованих територіях. Про це Ташева написала у своїй колонці для "Української правди".

Вона наголосила, що Україна не визнає окупаційні паспорти, які Кремль силоміць роздавав мешканцям Криму. Водночас у РФ було запущено багато спеціальних програм, які спонукали саме громадян країни-агресорки переселятися в анексований Крим. Зокрема, пільгове кредитування на території українського півострова для мешканців різних регіонів РФ.

Крім того, Кремль цілеспрямовано переселяв фахівців з Росії для роботи у ключових галузях Криму. Зокрема, для роботи на окупованих територіях вимагають знання російського законодавства, а також наявність громадянства РФ.

"Влада РФ вжила заходів, якими забезпечила постійну трудову міграцію росіян до окупованого Криму. Згідно з міжнародним правом, такі дії РФ варто визнати воєнним злочином", – наголосила Ташева.

Очевидно, що влада Росії використовує своїх людей як інструмент у майбутній так званій "боротьбі за право" на Кримський півострів. Насправді ж Кремль рідко турбується про права своїх громадян, тому наразі питання долі громадян РФ, які переселилися на тимчасово окуповані території, – це передусім безпекове питання та одна з гарантій неповторення агресії РФ у майбутньому.

Згідно з українським законодавством, усі іноземці, які потрапили на півострів після 2014 року не через українські КПВВ або через них, але порушили терміни перебування – проживають на території Криму незаконно.

"Рішення просте та не суперечить міжнародному праву: населення, яке приїхало незаконно на територію півострова, має залишити Автономну Республіку Крим та Севастополь шляхом добровільного виїзду чи примусового видворення", – пояснила Ташева.

Крім того, законодавство України передбачає і можливість примусового повернення для іноземців та осіб без громадянства. Наразі застосувати цю норму для тимчасово окупованої території не можна, але на основі неї буде розроблено механізм для видворення громадян РФ із Криму.

"Ворог не припиняє спроб": У ДПСУ повідомили, де фіксують найбільше російських ДРГ

субота, 27 квітень 2024, 3:25

Наразі найбільша кількість спроб прориву російських диверсійно-розвідувальних груп фіксують у Сумській області. Днями прикордонники знову зафіксували таку спробу. Про це повідомив речник Держприкордонслужби Андрій Демченко в ефірі телеканалу "Еспресо",...

Після довгої паузи Росія вивела ракетоносії в Чорне море

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:29

Російські війська вивели на бойове чергування у Чорне море два підводні ракетоносії із вісьмома ракетами Калібр. Про це повідомила пресслужба Сил оборони півдня в п'ятницю, 26 квітня. "Після доволі довгої паузи ворог вивів на бойове чергування в Чорне ...