Розігрався великий скандал: Сербського президента не пустили з візитом до Хорватії

Президент Сербії Олександр Вучич отримав відмову в приватному візиті до Хорватії. Він планував відвідати міста Ясеноваць та Пакрац, проте офіційний Загреб не погодив поїздку. Белград вже пригрозив заходами у відповідь. Про це пише хорватське видання Jutarnji List, посилаючись на джерела, передають Патріоти України.

Наголошується, що Вучич зв'язався з лідером сербської партії Хорватії SDSS Милорадом Пуповацем, і сказав йому, що планує відвідати Ясеноваць, де за часів Другої світової розташовувався концтабір гітлерівців.

Вучич нібито сказав, що, якщо вважатиме за потрібне, може повідомити про візит уряду Хорватії. Пуповац нібито повідомив прем'єрміністра Хорватії Андрію Пленковичу про поїздку Вучича, але Загреб її не погодив.

На думку джерел, близьких до хорватського уряду, Вучич планував спровокувати хорватів напередодні роковин військової операції "Буря", щоб "зіграти роль жертви" для своїх виборців.

"Він не дотримувався жодного протоколу, хотів зробити все без процедур і правил дипломатичних відносин. Він хотів зі своїми телевізійниками перетнути хорватський кордон і робити тут, що йому заманеться. Але прем'єрміністр Пленкович та уряд чітко сказали "ні". Ми незалежна держава. , член ЄС та НАТО, і він не може тут робити, що хоче", – сказало джерело.

Водночас, як пишуть сербські Novosti, Белград різко відреагував на відмову Вучичу у візиті. Глава уряду Сербії Ана Брнабич назвала інцидент "найбільшим скандалом у сучасній історії" і порівняла його із забороною президенту Ізраїлю відвідати Аушвіц.

Глава МВС Сербії Александар Вулін заявив, що відтепер усі офіційні особи Хорватії мають окремо повідомляти та обґрунтовувати поїздку до або через країну і будуть під особливим контролем.

За даними сербських ЗМІ, сам Вучич оголосить про заходи у відповідь Сербії в понеділок 18 липня.

Верховною Радою керує не Стефанчук, а призначена Офісом президента людина, - депутатка Європарламенту фон Крамон

субота, 27 квітень 2024, 20:05

Депутатка Європарламенту Віола фон Крамон висловила стурбованість розподіленням повноважень в українському парламенті, заявивши, що насправді Верховною Радою керує не Стефанчук, а призначений Офісом президента Штучний. Про це вона заявила в інтерв'ю "І...

Через закон про передачу заморожених російських активів Україні: Медведєв "лякає" громадян США вилученням майна

субота, 27 квітень 2024, 19:53

Заступник голови Радбезу РФ та експрезидент Росії Дмитро Медведєв вкотре зробив «гучну» заяву та «пригрозив» США конфіскацією активів їх громадян нібито у відповідь на закон про передачу заморожених російських активів Україні. Про це у суботу, 27 квітн...