Розплата за жадібність та короткозорість: Міжнародне енергетичне агентство порадило ЄС готуватися до зими без російського газу

Після 24 лютого ЄС удвічі скоротив залежність від російського газу – приблизно до 20% від загального обсягу. При цьому Європа уже використала більшість варіантів диверсифікації постачання, таких як імпорт зрідженого газу морем.

Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) вважає, що Європа має терміново готуватися до того, що Росія взимку повністю перекриє постачання газу. Керівник МЕА Фатіх Бірол в інтерв'ю Financial Times сказав, що режим Володимира Путіна прагне отримати додаткові важелі впливу на Європу в межах війни з Україною і здатен на подальшу ескалацію газової кризи, передають Патріоти України.

Європа повинна бути готова на випадок, якщо російський газ буде повністю відключений", – сказав Бірол. "Чим ближче до зими, тим зрозумілішими стають наміри Росії. Я вважаю, що скорочення спрямовані на те, щоб не дати Європі заповнити сховища і посилити важелі впливу Росії в зимові місяці", – заявив він.

Глава МЕА вважає, що на цьому тлі цілком виправданим є рішення запустити старі вугільні електростанції заради економії газу. Він упевнений, що додаткові викиди вуглекислого газу від спалювання вугілля будуть потім компенсовані прискоренням планів Європи з переходу на відновлювану генерацію.

Він також вважає за необхідне відкласти плани з закриття атомних електростанцій. Не називаючи прямо Німеччину, яка збирається у кінці цього року вивести з експлуатації три останні АЕС, Бірол сказав, що усі "повинні розглянути можливість відтермінування закриття, поки їхня робота безпечна".

  • У середині червня Росія обмежила постачання газу Північним потоком, скоротивши його до 40% від загальної потужності. 16 червня Росія пригрозила Німеччині повною зупинкою газопроводу Північний потік.
  • Нагадаємо, американський мільярдер Джордж Сорос у кінці травня заявив, що переговорна позиція Росія насправді не така сильна, як вона вдає. Він вважає, що російські сховища будуть повністю заповнені до липня, і якщо РФ і далі не постачатиме газ до Європи, їй доведеться закривати свердловини.

Багатообіцяючий початок: Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

п’ятниця, 29 березень 2024, 0:55

У четвер, 28 березня, Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Конгресу США Майком Джонсоном. Про це Зеленський розповів у своєму телеграм-каналі. За словами Президента, він першочергово подякував...

СБУ вчасно затримала: Чиновник Київської ОВА шпигував за десантниками під виглядом капелана (фото)

четвер, 28 березень 2024, 23:54

Працівники Служби безпеки України виявили та затримали поплічника російської спецслужби, котрий під виглядом капелана намагався приєднатися до українських десантників, щоб слідкувати за пересуванням та базуванням – затриманим виявився спеціаліст одного...