Розпочалась "дипломатична битва" через ордер на арешт Путіна, - Кулеба

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявляє, що з метою виконання ордеру Міжнародного кримінального суду на арешт підозрюваного у скоєнні воєнних злочинів президента Російської Федерації Володимира Путіна розпочинається кулуарна дипломатична битва. Про це Кулеба повідомив під час спілкування з журналістом Вадимом Карп'яком в Instagram, передають Патріоти України.

Глава МЗС України прокоментував повідомлення про те, що окремі країни, які є підписантами Римського статуту, можуть відмовитися від арешту Путіна, якщо той приїде в ці країни. "Зараз розгорнеться величезна закулісна дипломатична битва за повагу до зобов'язань у рамках Римського статуту", - сказав Кулеба.

Міністр додав, що ті країни, які підтримують МКС, зараз "усі включаться у цю кулуарну дипломатичну битву" з метою забезпечення виконання ордера.

"Беремо приклад тієї ж Південно-Африканської Республіки. Тут же питання вже навіть не в Путіні, і не в Україні. А в тому, що якщо відверто будуть зневажати ордер Міжнародного кримінального суду, то це розвалить Міжнародний кримінальний суд. Тому сам МКС тепер зацікавлений в дотриманні і повазі до його актів", - зазначив Кулеба.

При цьому він додав, що "ПАР не відмовиться від Путіна принципово, тому що це їхній політичний союзник і вони навіть спільні навчання проводили". "Але я не думаю, що ПАР зможе відверто і зухвало проігнорувати ордер МКС", - підкреслив Кулеба.

Разом з цим він впевнений, що вдасться "пережити і не такі проблеми". "Краще боротися зі спробами не виконати ордер на арешт Путіна, ніж боротися за те, щоб такий ордер, в принципі, був виданий. А повірте мені, це не було самоочевидно. І треба віддати належне Міжнародному кримінальному суду за те, що вони наважились на таке рішення. Тому що, якщо вже видали ордер за співучасть Путіна у викраденні українських дітей, то автоматично в усіх інших злочинах, які будуть розглядатися, він теж буде серед обвинувачених", - сказав Кулеба.

Боєприпаси для артилерії теж будуть: Бельгія надасть Україні великий пакет військової допомоги

вівторок, 19 березень 2024, 11:44

Бельгія планує передати Україні пакет військової допомоги на суму 450 мільйонів доларів. До нього увійдуть близько трьох сотень бойових броньованих машин LMV й три мінні тральники. Про це пишуть видання Belga та Shephard Media, посилаючись на слова мін...

Мінус один: Нацгвардійці влучним ударом знищили російський комплекс спостереження "Муром" (відео)

вівторок, 19 березень 2024, 10:55

Бійці Національної гвардії України знищили російський комплекс дальнього відеотепловізійного спостереження "Муром", передають Патріоти України. "Якісна робота з виявлення і ураження від аеророзвідників 11 бригади імені Михайла Грушевського. Знищено ще ...