Розробки велись із 2017-го року: У США успішно випробували нову потужну протибункерну авіабомбу (фото)

Винищувач-бомбардувальник F-15E Strike Eagle, що вилетів з авіабази Елгін в штаті Флорида, зробив випробувальне скидання і вразив високозахищену ціль на прилеглому полігоні за допомогою новітньої американської бетонобойной авіабомби GBU-72 Advanced 5K Penetrator. Про це повідомляє Defense News, передають Патріоти України.

Авіабомба вагою 2,3 тонни призначена для знищення за допомогою середніх бомбардувальників поглиблених бетонних об'єктів, подібних, зокрема, північнокорейським і іранським бункерам, в яких розміщуються об'єкти атомної промисловості цих країн, і командних центрів.
Вони здатні проникати в грунт на глибину до 30 метрів або пробивати до 6 метрів бетону. Скидання цієї бомби вагою 5000 фунтів (більше 2,3 тонни) ознаменувало завершення серії її випробувань.

Розробка цієї нової керованої авіабомби велася з 2017 року. ВПС США планують почати її закупівлі в 2022 році. Вартість першої партії з 125 бомб складе 36 млн доларів США. При цьому планується, що всього ВПС США отримає не менше 2000 таких авіабомб.

Цими авіабомбами, крім F-15E, планується також оснащувати винищувачі F-16, а також винищувачі п'ятого покоління F-35. При цьому це не найбільша і найпотужніша американська авіабомба зі звичайним, неядерним боєзарядом. ВПС США мають у своєму розпорядженні також боєприпаси типу Massive Ordnance Air Blast масою близько 10 тонн і авіабомби Massive Ordnance Penetrator масою 13,6 тонн, які можуть нести тільки важкі стратегічні бомбардувальники.

Генсек НАТО уперше здійснив політ на винищувачі Eurofighter (фото)

четвер, 25 квітень 2024, 19:27

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час візиту до Німеччини 25 квітня вперше політав на винищувачі Eurofighter. Про це у четвер, 25 квітня, повідомила пресслужба Північноатлантичного альянсу, передають Патріоти України. Столтенберг здійснив п...

Там якраз стояв потяг із пасажирами: Окупанти вдарили ракетою по залізничному вокзалу в Балаклії

четвер, 25 квітень 2024, 19:14

У четвер 25 квітня російські окупанти обстріляли місто Балаклія в Ізюмському районі. Вибухи почали лунати о 16:47. За інформацією начальника Харківської обласної військової адміністрації Олега Синєгубова, ворог поцілив по території біля залізничного во...