"Розтоптав усе, що було зроблено під час роботи у Берліні потом і кров’ю": Посли України в Німеччині посварилися

Експосол України в Німеччині Андрій Мельник жорстко розкритикував чинного посла Олексія Макеєва, заявивши, що той "розтоптав усе", що Мельник зробив під час роботи у Берліні "потом і кров’ю". Макеєв відповів. Про це чинний посол України у Німеччині розповів "Радіо Свобода".

Макеєв не вважає за потрібне вступати в суперечку з Мельником, тому що не реагує на особисті випади. "Це є особистою позицією Андрія Мельника. І тому на особисті випади я не реагую. Я – посол, я представляю президента, представляю уряд, представляю українську державу і кожного українця тут, в Німеччині. І на цій позиції я не маю права і не бажаю висловлювати позицію особисту. Вона є офіційною", – сказав Макеєв.

Він додав, що те, чого посольство у Німеччині змогло досягти за останніх 7 місяців, є результативним. "Ви їх (результати – ред.) можете самі побачити", – заявив Макеєв. Він наголосив на найбільшому від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну пакету військової допомоги Німеччини.

Додамо, що Андрій Мельник очолював дипломатичне представництво України в Німеччині 8 років. Цей термін перевищив попередників. Мельник достатньо жорстко критикував владу Німеччини. 9 липня президент Володимир Зеленський звільнив його з посади посла України у Німеччині, тоді йому влаштували виняткове прощання.

В листопаді Мельника було призначено заступником голови МЗС України, а послом України в Німеччині натомість став Олексій Макеєв.

В квітні Мельник розкритикував свого наступника в коментарі виданню Die Zeit, про що писав presseportal.de, заявивши, що раніше Україна керувала дискусією щодо постачання німецької зброї, а тепер "просто пливе за течією" і лише висловлює подяку. Тоді Макеєв назвав такі заяви "злими випадами" і нагадав, що наразі він є чинним послом у Німеччині.

Мельник заявив, що мало контактує з Макеєвим через "зусім різні погляди". За словами дипломата, рік тому українці могли б мати "сильне слово і навіть керувати" дебатами щодо постачання зброї до Берліна.

Згодом Мельник звинуватив Макеєва у нахабстві і закликав дослухатися до критики з Києва. Він також непрямо звинуватив його у неналежному виконанні роботи, про що йшлося у коментарі німецькому мовнику RND.

Мельник назвав "ляпасом для наших предків" те, що Макеєв відкинув давнє прохання до Бундестагу встановити меморіал мільйонам українських жертв нацистського терору в Берліні, а також польським сестрам і братам українців.

"Він повинен підняти свої сідниці, нарешті голосно говорити про життєво важливі питання, такі як німецькі винищувачі та військові кораблі та вступ до НАТО, і досягти результатів", – заявив Мельник.

Сирський на "Рамштайні" розповів про ситуацію на передовій та потреби ЗСУ

субота, 27 квітень 2024, 16:00

Головнокомандувач Збройних сил генерал-полковник Олександр Сирський поінформував учасників 21-ого засідання Контактної групи з питань обороноздатності України про складну оперативно-стратегічну обстановку та про нагальні потреби України у озброєнні та ...

"Страждає європейський середній клас": Орбан зробив нову скандальну заяву про гроші для України

субота, 27 квітень 2024, 15:28

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан поскаржився, мовляв, Захід виділяє надто багато коштів для України. Від цього, вважає він, страждає європейський середній клас. Про це угорський політик сказав в інтерв'ю одній із радіостанцій, повідомляють Патріот...