Разумков пішов на "маленьку хитрість": Як нардепи літали в Давос до Пінчука, щоб не "світити" в декларації, - ЗМІ

Корупція починається з маленького

Спікер Верховної Ради Дмитро Разумков на прохання низки депутатів оформив поїздку в січні цього року в Давос на "сніданок із Віктором Пінчуком" як службове відрядження, щоб її не декларувати. Про це йдеться в розслідуванні журналістів "Схеми", передає "Радіо Свобода", зазначають Патріоти України.

Як повідомляється, десятки народних депутатів України отримали запрошення від фонду Віктора Пінчука взяти участь в українському сніданку в Давосі в січні цього року – багатьом із них запропонували оплатити проїзд і проживання. Такий лист, де було зазначено, що це приватний захід, який організовують група ЕastOne і Фонд Віктора Пінчука, і став підставою для нардепів оформити службове відрядження.

"Саме такий крок – оформлення розпорядження – дозволяє обійти антикорупційне законодавство. Інакше оплату подорожі депутату приватним фондом можна було б трактувати як отримання подарунка. А це ризик штрафу й конфіскації подарунка", – підкреслюють автори розслідування.

Крім того, журналісти виявили, що для сімох народних обранців голова Верховної Ради підписав відрядження вже після завершення заходу.

Розпорядження за підписом Дмитра Разумкова видані 27 січня, а дати відрядження – в період з 21 до 25 січня. У документі згадуються депутати з фракції "Слуга народу": Дмитро Припутень, Остап Шипайло, Галина Михайлюк, Сергій Нагоряк, Олександр Скічко, а також Юрій Солод із "Опозиційної платформи – За життя" та Соломія Бобровська з "Голосу".

У дні проведення Всесвітнього економічного форуму фонд Пінчука організовує традиційний захід – Український сніданок, партнерами якого, як зазначено на офіційному сайті, є Horizon Capital, Western NIS Enterprise Fund, фонд "Відродження", Hillmont Partners і "Київстар". У "Відродженні" запевнили, що внесли вклад у фінансування Українського сніданку в Давосі, але не займалися оплатою дорожніх витрат учасників, зокрема народних депутатів.

Всі інші також заявили, що не спонсорували безпосередньо поїздки політиків до Давоса. Єдина організація, яка не відповіла, чи оплачувала депутатам подорож до Швейцарії, – це Фонд Віктора Пінчука.

Нацагентство з питань протидії корупції вже почало перевірку подорожі нардепів. "Проводиться відповідна перевірка, здійснюється збирання фактичних даних, за результатами яких буде встановлено наявність або відсутність відповідного порушення", – повідомив представник агентства Артем Брик, додавши, що якщо провина буде доведена, то це спричинить відповідальність у вигляді штрафу – від 100 до 200 прожиткових мінімумів із конфіскацією "самого подарунка".

"За Росію вже серйозно взялись": Експерт дав прогноз щодо руйнування режиму у РФ та ставку Заходу

п’ятниця, 19 квітень 2024, 7:56

На Заході роблять ставку на поступове руйнування путінського режиму. Поки що немає ознак того, що серед наших союзників мають намір не визнавати легітимність Путіна. Таку думку в ефірі "Еспресо" висловив політичний експерт Максим Розумний, передають Па...

"Коли ти сидиш, скажімо, в Петербурзі": Буданов спрогнозував новий наступ росіян та назвав умову закінчення війни в Україні

п’ятниця, 19 квітень 2024, 7:45

Вже у червні Росія може почати великий наступ, щоб спробувати захопити всю територію Донецької та Луганської областей. Після цього росіяни зосередяться на президентських виборах у Сполучених Штатах Америки та їхніх наслідках. Так вважає очільник Головн...