"Розвідка попереджала": Столтенберг заявив, що вторгнення Росії в Україну не стало несподіванкою для НАТО

Західні розвідки попереджали про підготовку Росією вторгнення в Україну задовго до його початку, тому те, що відбулося 24 лютого 2022 року, не стало несподіванкою для НАТО і східний фланг організації було посилено упродовж кількох годин після старту вторгнення, передають Патріоти України.

Водночас країни-члени Північноатлантичного альянсу підтвердили свої зобов'язання у продовженні підтримки України, що протистоїть російській агресії, адже це єдина запорука миру та безпеки у Європі.

Нині українські війська мають суттєві здобутки на полі бою, однак недооцінювати Росію не варто. Про це заявив під час Берлінської безпекової конференції генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

На його думку, найкращим шляхом для забезпечення тривалого миру і безпеки в Європі та світі є посилення зусиль Заходу для підтримки України у протидії російській агресії.

"Агресивна війна президента Путіна зруйнувала мир у Європі та спричинила довготривалі шокові хвилі для глобальної безпеки. Я прибув після зустрічі наших міністрів закордонних справ (країн-членів НАТО. – Ред.) у Бухаресті, де ми зобов’язалися продовжувати потужну підтримку України. Був чіткий та сильний сигнал від усіх союзників, що ми продовжимо допомагати Україні і зміцнювати нашу оборону в цьому більш небезпечному та конкурентному світі", – сказав Столтенберг.

Він зазначив, що завдяки своєму героїчному опору та безпрецедентній підтримці з боку західних союзників Україна має суттєві здобутки на полі бою. Однак недооцінювання ворога може стати серйозною помилкою.

"Російські ракети та дрони продовжують атакувати українські міста, цивільне населення, критичну інфраструктуру, спричиняючи величезні людські страждання, особливо із настанням зими. Я вітаю потужну підтримку України з боку Німеччини, яка надає їй суттєву фінансову, гуманітарну та військову допомогу, включно із поставками сучасних систем повітряної оборони та тренуваннями українських військовослужбовців. Ми бачимо, яких змін ці зусилля дозволяють досягати кожного дня на полі бою", – зауважив генсек НАТО.

Він додав, що підтримка України має для західних держав високу ціну. Багато країн, включно з Німеччиною, переживають скрутні часи, коли зростає вартість повсякденного життя, підвищуються ціни на продовольство та енергію.

"Але ціна, яку ми платимо, – лише гроші. Ціна, яку сплачують українці, – це кров. Якщо авторитарні режими побачать, що застосування сили приносить потрібні їм результати, ми всі будемо змушені платити набагато вищу ціну, і світ стане небезпечнішим місцем для всіх. Якщо агресор переможе, якщо переслідування й автократія візьмуть гору над свободою і демократією, будь-який тривалий мир буде неможливим. Тож найкращим шляхом для того, щоб забезпечити тривалий мир, є підтримка України", – зауважив Столтенберг.

Він розповів, що розвідка країн НАТО повідомляла про ознаки підготовки Росії до військової агресії проти України задовго до її початку, тож для Альянсу вторгнення не стало несподіванкою. За лічені години після початку російської агресії 24 лютого Північноатлантичний альянс активував оборонні плани, посилив військову присутність на східному фланзі, зокрема збільшивши чисельність сухопутних військ та наростивши військово-морські та повітряні спроможності.

Водночас Столтенберг назвав "історичним" рішення Німеччини суттєво збільшити оборонний бюджет, адже це дозволить інвестувати в постачання нових бойових літаків, гелікоптерів, кораблів та підводних човнів. На думку генсека НАТО, це є "поворотним пунктом" у реагуванні на зміни, що відбуваються у безпековому середовищі. Він висловив переконання, що Німеччина й надалі залишатиметься ключовим гравцем у гарантуванні євроатлантичної безпеки.

Багатообіцяючий початок: Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

п’ятниця, 29 березень 2024, 0:55

У четвер, 28 березня, Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Конгресу США Майком Джонсоном. Про це Зеленський розповів у своєму телеграм-каналі. За словами Президента, він першочергово подякував...

СБУ вчасно затримала: Чиновник Київської ОВА шпигував за десантниками під виглядом капелана (фото)

четвер, 28 березень 2024, 23:54

Працівники Служби безпеки України виявили та затримали поплічника російської спецслужби, котрий під виглядом капелана намагався приєднатися до українських десантників, щоб слідкувати за пересуванням та базуванням – затриманим виявився спеціаліст одного...