Розвідка усе знала заздалегідь: РФ відпрацьовувала захоплення Донбасу на навчаннях із Білоруссю в 2013 році

Вадим Скібіцький. Фото: скріншот з відео.

Перші ознаки того, що Росія може силовим шляхом забрати територію, яка належить Україні, були пов’язані з проявами сепаратизму та підготовкою різних воєнізованих груп на території Криму. Вони стали проявлятися ще в 2013 року, зокрема на спільних навчаннях із Білоруссю. Про це заявив представник Головного управління розвідки Міноборони Вадим Скібіцький, передають Патріоти України.

За його словами, про посилення російського угруповання на півострові воєнна розвідка доповідала вищому керівництву держави. "Безпосередньо 810 бригада морської піхоти РФ на своїх полігонах відпрацьовувала підготовку та оснащення незаконних збройних формувань на території Криму. Чорноморський флот і все, що було пов’язане з його діяльністю, становило загрозу, і в будь-який момент це угруповання могло розпочати широкомасштабні дії проти нашої держави", – зазначив він.

За інформацією воєнної розвідки України, додав Скібіцький, в 2013 році було створено угруповання російських військ, яке забезпечувало безпеку проведення зимових олімпійських ігор на території РФ. Саме в цей період російські військові відпрацьовували блокування морської акваторії та повітряного простору, проведення розвідувальних дій проти України.

"Ми проаналізували розміщення першого і другого ешелонів, резервів та конфігурацію військ, яка була на спільних російсько-білоруських навчаннях у 2013-му. Саме такий сценарій був повторений у 2014 році проти нас вже з окупацією Донбасу", – пояснив Скібіцький.

Він також підкреслив, що вже 23 лютого 2014 року система управління Південного військового округу Збройних сил РФ й угруповання у Криму були переведені в повну бойову готовність. "Підрозділи, які залучалися для посилення чорноморського флоту, вже вийшли з пунктів постійної дислокації і почали переміщення в Крим", – розповів представник ГУР Міноборони.

Росія випалює українську землю. Настав час зробити те саме з Росією: Україна вже має ударні БПЛА, котрі можуть дістатися Сибіру - The Economist

п’ятниця, 19 квітень 2024, 0:55

Кореспондент одного з найстаріших і найвпливовіших періодичних видань Великобританії побував на українській фабриці, де випускають бойові БПЛА великого радіусу дії, де поспілкувався з провідним працівником. Моя охорона виглядає знервовано. З кожним наш...

Закон про іноагентів захищає нас від "українізацїі": Прем'єр-міністр Грузії потрапив у скандал

четвер, 18 квітень 2024, 23:54

Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що основною метою скандального закону про іноагентів є «запобігання українізації». Про це повідомив мовник 1tv, передають Патріоти України. «Законопроект «Про прозорість зовнішнього впливу» насамперед сп...