Рити окопи й збирати тіла загарбників: РФ вербує мігрантів із Центральної Азії для роботи на окупованих територіях України

Сотні мігрантів з Центральної Азії були найняті російськими фірмами для роботи на тимчасово окупованій РФ території України, попри застереження їхньої влади не їхати туди. Київ також заявив, що такі працівники будуть розглядатися як поплічники загарбників, передають Патріоти України.

Нині більшість цих мігрантів працює в будівельному секторі у зруйнованих російськими військами містах, зокрема в Маріуполі на Донеччині, а інші роботи пов’язані з копанням окопів і збиранням трупів. Про те, як країна-агресор вербує робітників для "відбудови" того, що зруйнувала в Україні, йдеться в матеріаліРадіо Свобода.

Головною мотивацією для мігрантів стають гроші

Заробітчанин із Киргизстану Урмат, який не назвав свого прізвища, зізнався, що підписав контракт на роботу з російською компанією, яка йому пообіцяла платити близько $120 на день – за збір мертвих російських солдатів на лінії фронту в Україні.

Він стверджує, що усвідомлює ризики, які з цим пов’язані, і обговорював цю тему з іншими мігрантами-земляками, які теж працюють у зоні бойових дій в Україні.

"Вони розповіли мені, що іноді потрапляють під обстріли і що люди гинуть. Але займаються такою роботою, тому що перебувають у безвихідній ситуації. У деяких є борги", – пояснив Урмат.

Окупанти пропонують роботу в будівельному секторі із зарплатою від $2000-3300 на місяць. Це набагато більше, ніж можна заробити у самій РФ.Хоча зарплата заробітчан сильно відрізняється в різних регіонах країни-агресора, деякі з них заявили, мовляв, заробляють $600-1200 на місяць.

Кілька жінок-мігранток із Центральної Азії розповіли, що їм також пропонували роботу у лікарнях для військових, їдальнях і на заводах на тимчасово окупованій частині східних регіонів України.

Мігранти скаржаться, що "застрягли" в Україні

Пропагандисти рекламують роботу в Україні через вебсайти, Telegram-канали та в інших соцмережах. За словами працівника з Таджикистану Сорбона К., мігранти дізнаються про вакансії й від своїх роботодавців або інших працівників із Центральної Азії.

Сорбон заявив, що заробляє як будівельник доріг близько $1200 на місяць – робота, яку він назвав "однією з найбільш високооплачуваних" для некваліфікованих сезонних робітників у місті Сургут на заході Сибіру, де він живе.

"Більшість (центральноазійських) мігрантів, яких я знаю, зовсім не мають бажання їхати на заробітки в Україну, але часом чую, що туди хтось поїхав. Знаю одного таджика, який поїхав на заробітки до Маріуполя, а потім заохочував своїх родичів приєднатися до нього", – розповів чоловік.

Зазначається, що таку роботу на окупантів в Україні рекламують як "безпечну" і "добре оплачувану". Але десятки мігрантів, які зголосилися на неї, жаліються, що не отримують обіцяних зарплат.

Деяким розчарованим працівникам, які намагалися виїхати з України, російські прикордонники не дозволили знову повернутися в РФ.

Так трапилося з громадянином Киргизстану, який працював в Україні на російську компанію. Чоловік, який не хотів оприлюднити своє ім’я з міркувань безпеки, розповів, що у травні 2022 року прибув до Маріуполя з приблизно 400 робітниками, серед яких було 20 його земляків. Це було невдовзі після того, як українське прибережне місто на Донеччині захопили російські війська.

"Я приїхав після підписання контракту з російською будівельною компанією і працюю тут вже більше восьми місяців. Вирішив виїхати з України 24 лютого, але російські прикордонники не дозволили мені повернутися в Росію. Вони сказали, що моє ім’я – в "чорному списку". Я не знаю, як", – зізнався він у коментарі киргизькій службі Радіо Свобода під час телефонної розмови зі сходу України.

Журналісти видання наголошують, що не можуть підтвердити правдивість заяви чоловіка. Зі свого боку киргизькі дипломати в Москві сказали, що намагаються з’ясувати ситуацію.

Варно нагадати, що Росія є країною, яка приймає мільйони заробітчан із Киргизстану, Таджикистану та Узбекистану – колишніх радянських республік, що десятиліттями страждали від високого рівня безробіття.

Мігранти називають таку роботу не власним "моральним рішенням"

У матеріалі йдеться, що за роботу в Україні російські компанії навіть обіцяли засудженим жінкам з Центральної Азії, які перебувають у російських в’язницях, гроші та зняття судимостей.

Житель південного киргизького міста Ош на ім’я Тілекмат-ата розповів, що його 31-річна донька відбуває шестирічний термін ув’язнення в Росії за торгівлю наркотиками. Чоловік боїться, що її – за фахом медсестру – заохочують на роботу в Україні, адже нещодавно вона попросила батька надіслати їй диплом медичного коледжу.

"Я не збираюся надсилати їй жодних документів. Їй пообіцяли зарплату близько $1200 на місяць. Росіяни, імовірно, набирають медиків із в’язниць", – припустив він.

Тілекмат-ата наполягає на тому, що його донька "повинна залишатися там, де вона є", і відбути свій термін у в’язниці замість того, щоб їхати в Україну.

А ось колишня вчителька математики з північної Согдійської області в Таджикистані Хосіят Сафарматова заявила в коментарі журналістам, що знає близько пів дюжини таджиків і узбеків в її районі, які працювали в окупованих українських містах або "розглядали можливість поїхати туди". Жінка більшу частину останнього десятиліття прожила в Тюменській області РФ, яка є популярним місцем для десятків тисяч центральноазійських заробітчан.

Як і багато росіян, більшість мігрантів у РФ вірять кремлівським наративам про війну і звинувачують в її розпалюванні Україну, а також західні країни.

"Деякі люди розглядали можливість поїхати в Україну, але зрештою вирішили не їхати через можливі ризики – а не тому, що вважали це аморальним чи неправильним", – пояснила Сафарматова.

"Відкрию невеличку таємницю": Кулеба заявив, що Нідерланди не єдині, хто зараз готовий купити Patriot для України

четвер, 18 квітень 2024, 22:44

Нідерланди не єдині, хто готовий просто зараз викупити батарею ППО Patriot для подальшої передачі Україні. Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в ефірі національного телемарафону, передають Патріоти України. . «Відкрию невеличк...

Україна може отримати від Німеччини і партнерів ще сім систем Patriot, - Шольц

четвер, 18 квітень 2024, 20:57

Україна може отримати ще шість систем протиповітряної оборони Patriot від партнерів по Північноатлантичному альянсу і ще одну - від Німеччини. Про це заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц, повідомляють Патріоти України з посиланням на пресслужбу Європейс...