"Ризики використання занадто високі": У Бразилії прийняли рішення про заборону на ввезення "Спутника V"

Фармацевтичний регулятор Бразилії (Anvisa) рекомендував заборонити імпорт і використання російської вакцини Супутник V, так як в її складі знайшли здатний до розмноження аденовірус - несучу платформу для гена коронавіруса SARS-CoV-2, що кодує S-білок, і проблемні місця в процесі виробництва. Про це йдеться в технічному вердикті експертів Anvisa, передають Патріоти України.

Експерти Нацагентства із саннагляду зазначили, що перед дозволом на введення вакцини виробнику слід роз'яснити "критично важливі питання" з безпеки та ефективності біопрепарату, і уточнили: в наявності "занадто високі невід'ємні ризики".

Як уточнює агентство, головним фактором, який вплинув на рішення технічної комісії, було виявлення в Супутнику V здатного до реплікації аденовірусу. Цей загалом нешкідливий вірус людини в складі вакцини повинен бути генетично "підправленим" і нездатним до відтворення після ін'єкції. Як висловилися в Anvisa, це "серйозний" дефект біопродукту або його партії.
"Недоліки в розробці продукту були виявлені на всіх етапах клінічних досліджень (фази I, II і III). Також відсутні або недостатні дані про контроль якості, безпеки та ефективності. Викликає тривогу те, що клітини, в яких проводиться аденовірус для вакцини, допускають його реплікацію. Це може привести до інфекцій у людей і може викликати підрив здоров'я і смерть, особливо у людей з низьким імунітетом і респіраторними проблемами, серед інших проблем зі здоров'ям. Це відхилення від стандартів якості, рекомендованих ВООЗ та Міжнародною радою з гармонізації технічних вимог до фармацевтичних препаратів для людини, яких дотримуються основні регулюючі органи в світі, включаючи Anvisa", - йдеться в прес-релізі.

Всі в правлінні регулятора висловилися за "вето" на вакцину. У Twitter російської вакцини заявили, що це рішення Бразилії нібито "не має нічого спільного з доступом до інформації про вакцину або наукою", "носить політичний характер" і "продиктовано США".

"Одна з останніх подій, яку ми маємо припинити": Росія та Іран перетворюють Ізраїль та Україну на "військові лабораторії", - The Hill

субота, 20 квітень 2024, 6:22

Росія та Іран використовують Україну та Ізраїль як "лабораторії на полі бою" для вивчення вразливостей західних військових сил, пише The Hill із посиланням на заяви експертів у підкомітеті із закордонних справ Палати представників США, передають Патрі...

Кілька російських регіонів атакували безпілотники: Пошкоджена енергетична інфраструктура

субота, 20 квітень 2024, 5:00

У Калузькій області РФ у ніч проти суботи, 20 квітня, внаслідок вибуху БПЛА була пошкоджена енергетична інфраструктура. Про це повідомляють росЗМІ із посиланням на губернатора області Владислава Шапшу . За його словами, в Малоярославецькому районі внас...