СБУ позбавила Росію ще 10% її нафтопереробки? Подробиці про потрійний удар українських дронів по Самарській області 16 березня

Служба безпеки України атакувала відразу три нафтопереробні заводи Роснєфті у Самарській області Росії зранку 16 березня. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на інформовані джерела.

Мова йде про Новокуйбишевський, Куйбишевський та Сизранський НПЗ (останнє має проектну потужність 8,5 млн тон на рік.- ред.). Сумарно ці підприємства переробляють на рік близько 25 млн тонн нафти, а це - майже 10% всієї нафтопереробки РФ.

"СБУ продовжує реалізацію стратегії з підриву економічного потенціалу РФ, який дозволяє їй вести війну в Україні. Сезон "бавовни" на російських НПЗ в розпалі. Кожне таке ураження зменшує потік нафтодоларів, який живить воєнну економіку РФ", - зазначає джерело.

Щодо Новокуйбышевского НПЗ повідомляється, що одне із влучань припало на установку переробки нафти ЭЛОУ-АВТ-6, а саме по колонні К-2. Це означає зупинку переробки, котру пропускало це обладнання на довгі місяці. Щодо двох інших НПЗ цілі були аналогічними, однак наразі мало відомо про результат.

Загалом станом на вечір 16 березня було загалом зафіксовано ураження 12 російських НПЗ протягом останніх днів.

Нагадаємо, 15 березня три БПЛА атакували нафтозавод у Калузькій області РФ: пошкоджено обладнання.

Також повідомлялося, що за одну ніч безпілотники СБУ атакували три заводи у Росії - в містах Рязань, Кстово і Кіриши. Станом на ранок за оцінками фахівців 13 березня було вражено підприємства сумарною потужністю у 12% російської нафтопереробки.

А 12 березня безпілотники вивели з ладу один з найпотужніших НПЗ у Росії Лукойл-Нижньогороднафтооргсинтез. Він переробляв 5% нафти країни.

НАТО вже має дієву модель захисту неба України від російських атак, - Business Insider

понеділок, 20 травень 2024, 13:50

НАТО вже має дієву модель захисту неба України від російських атак. Ця модель була наочно продемонстрована під час іранської атаки на Ізраїль у квітні. Про це пише видання Business Insider. Колишній генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен зокрема висловив п...

Україна зробила Крим непридатним для російських військ: Годжес оцінив удари по півострову

понеділок, 20 травень 2024, 13:30

Сили Оборони України своїми ударами по військових об’єктах росіян в окупованому Криму роблять цю територію "непридатною" для ворога.Про це заявив колишній командувач військ США в Європі, генерал-лейтенант у відставці і військовий експерт Бен Годжес на ...