СБУ запобігла крадіжці секретних розробок унікальних запорізьких авіадвигунів

Замовник промислового шпигунства діяв з Середньої Азії. У випадку успіху, українські авіадвигуну під чужим брендом почали б виробляти за кордоном

Злочинну схему організував колишній співробітник одного з найпотужніших оборонних підприємств Запоріжжя.

Внаслідок спецоперації в Запоріжжі заблоковано спробу нелегальної передачі в одну з країн Східної Азії новітніх військових технологій, що підлягають державному експортному контролю. Про це 19 вересня повідомляє СБУ.

За гроші зловмисники намагалися переправити іноземцям секретну документацію щодо виробництва авіаційних двигунів для винищувачів та бойових вертольотів. За даними контррозвідки СБУ, схему організувала колишня посадова особа одного з найпотужніших оборонних підприємств регіону. До протиправної діяльності він залучив трьох нинішніх працівників.

Саме вони копіювали секретну інформацію з робочих комп'ютерів та зразків технічної документації. Отримані відомості організатор правочину планував за гроші передати іноземним представникам через закриті канали електронного зв'язку.

За попередніми висновками фахівців оборонно-промислового комплексу України, у разі отримання відповідних технологій іноземці могли налагодити власне виробництво модернізованих авіадвигунів.
Під час обшуків у робочих кабінетах та вдома у зловмисників правоохоронці виявили електронні носії інформації з технічної документації військового призначення; засоби зв'язку, що використовуються для комунікації із закордонним "замовником"; 30 тис. доларів, які вони отримали як задаток за нелегальний експорт. Вирішується питання про повідомлення зловмисникам про підозру за ст. 333 (порушення порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експортному контролю) Кримінального кодексу України та обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Три "Урали" важкопоранених окупантів вивезли в бік Новоазовська: Спливли деталі "бавовни" в Маріуполі

вівторок, 23 квітень 2024, 10:59

Радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко повідомив, що ввечері в понеділок, 22 квітня, у лівобережному районі міста Сили оборони завдали удару по великому розташуванню окупантів. Про це він розповів в етері "Еспресо", передають Патріоти Украї...

"Бамблять" своїх: Російська авіація скинула ракету X59 на Бєлгородську область

вівторок, 23 квітень 2024, 10:53

У Бєлгородській області Росії біля села Красне в полі виявили ракету X59, передають Патріоти України з посиланням на ASTRA. Деталі: За інформацією російських журналістів, ракета "нештатно" зійшла за 92 км від кордону з Україною. Її знайшли 19 квітня....