СБУ затримала в’язня, який після виходу із тюрми мав допомагати російським ДРГ на прикордонних територіях

Служба безпеки України (СБУ) затримала в’язня на Житомирщині, який після виходу із тюрми мав допомагати російським ДРГ на півночі України. Про це повідомила СБУ у Telegram, передають Патріоти України.

Зазначається, що він також вербував інших засуджених, разом із якими засудженими мали збирати розвіддані про Сили оборони та сприяти прориву російських диверсійно-розвідувальних груп.

За даними СБУ, що потенційними «кандидатами» для вербування були ув’язнені кримінальники, в яких закінчувався термін покарання. Сам фігурант також повинен був вийти на волю найближчим часом.

Повідомляється, що після виходу з тюрми вони мали «розосередитись» по території Київської, Житомирської, Чернігівської та Сумської областей, аби відстежувати геолокації Сил оборони на прикордонних територіях України.

Крім того, ще одним їхнім завданням був збір інформації про охорону об'єктів критичної інфраструктури, зокрема водоканалів та енергопідприємств. СБУ повідомляє, що ці дані росіяни планували використати для підготовки маршрутів прориву власних ДРГ, обійшовши укріпрайони та вогневі позиції українських бійців.

Також розвіддані потрібні були окупантам для визначення цілей російських диверсій у прикордонних регіонах України.

За даними слідства, фігурант був завербований російською спецслужбою, коли відбував покарання у тюрмі на тимчасово окупованій частині Луганщини. Туди він потрапив ще у 2012 році за вчинення тяжкого злочину, однак перед початком повномасштабного вторгнення його етапували до пенітенціарної установи на підконтрольну Україні територію як мешканця Чернігівщини.

Зазначається, що ще до виїзду з тимчасово захопленого регіону ув’язнений отримав завдання від ФСБ РФ щодо підривної діяльності проти України. Після звільнення він мав повторно вийти на російських кураторів і доуточнити завдання. Наразі слідчі української спецслужби повідомили в’язню-агенту ФСБ про підозру за двома статями Кримінального кодексу України. Йому загрожує ще 15 років тюрми.

"Напрямок залишається вкрай складним": Зеленський приїхав у Харків і провів засідання Ставки

четвер, 16 травень 2024, 13:15

Президент України Володимир Зеленський у четвер, 16 травня, приїхав із візитом до Харкова, де заслухав доповіді військово командування. Про це він повідомив у Telegram, передають Патріоти України. Він провів засідання Ставки верховного головнокомандува...

Вже відомо про перші розстріли мирних жителів: У Вовчанську окупанти беруть цивільних у полон

четвер, 16 травень 2024, 12:43

У Вовчанську військові РФ беруть цивільних у полон, відомо про перші розстріли мирних жителів окупантами. Про це повідомив у четвер, 16 травня, міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко, передають Патріоти України. У повідомленні Клименка у Telegr...