Sea Baby нищать флот окупантів новим способом: Морські дрони СБУ провели перше в світі успішне дистанційне мінування. Є результати, - ЗМІ

Дрон СБУ Sea Baby

Завдяки тому, що морські дрони Sea Baby заклали понад 15 підводних мін поблизу акваторії окупованого Криму, Служба безпеки уразила щонайменше чотири російські кораблі. Про це пише The Wall Street Journal з посиланням на власні джерела в СБУ.

Повідомляється, що вибухівка була встановлена на маршрутах, якими користуються тільки російські військові кораблі російських окупантів.

"Після перших застосувань морських дронів росіяни побудували більше загороджень на вході у порт в Севастополі, що майже унеможливило удари з безпілотників. Тож команда голови СБУ Василя Малюка придумала альтернативу - закладання морських мін. Так звані донні міни зроблені з пластику та важать близько 400 фунтів, і їх важко виявити, оскільки вони занурюються в мул під мілководдя", - йдеться в публікації.

Видання розповідає, що протягом півтора місяця профільна команда СБУ відстежувала маршрути морських кораблів і цивільного транспорту, після чого SeaBaby встановвили дві міни. Торік 14 вересня ракетний корвет Самум підірвався на одній із мін і досі перебуває на ремонті.

"Протягом наступних тижнів SeaBaby курсували туди-сюди, подолавши понад 3000 миль, заклавши ще близько 15 мін. Під час одного з рейсів, виявлений трьома патрульними катерами класу Раптор, дрон відкрив вогонь із гранатомета, вразивши вороже судно", - розповів журналістам бригадний генерал СБУ Іван Лукашевич з позивним Хантер.

Далі повідомляється, що через місяць, 11 жовтня, великий патрульний катер Павєл Державін під час входу в Севастопольську бухту пробив собі борт і вирушив у порт для технічного обслуговування, а 13 жовтня був перенаправлений на ремонт в інший порт, але під час виходу з Севастопольської бухти натрапив на міну. Великий буксир, відправлений для його порятунку, також натрапив на міну, і його теж довелося відбуксирувати назад до порту.

Кілька днів потому вибух також пошкодив сучасний протимінний корабель Владімір Козіцький - один із двох, які перебувають на службі в Росії.

За інформацією The Wall Street Journal, дистанційне мінування, проведене дронами СБУ Sea Baby - це перший приклад успішного дистанційного мінування у світі.

"Раніше морські безпілотники використовувалися здебільшого для спостереження або логістики. Ми робимо багато речей, які до нас не робив ще ніхто у світі", - заявив співрозмовник видання.

Першими про дозвіл бити західною зброєю по Росії дізнаються самі росіяни, - прессекретар Зеленського

субота, 28 вересень 2024, 20:53

Візит президента України Володимира Зеленського у США можна вважати успішним. Про це заявив прессекретар Зеленського Сергій Нікіфоров в ефірі національного телемарафону 28 вересня, його транслював телеканал "Рада", передають Патріоти України. "Вдалося ...

Енергоатом підтвердив затримання свого менеджера на хабарі, але зробив несподіване уточнення

субота, 28 вересень 2024, 20:08

Компанія Енергоатом підтвердила, що одного з її співробітників затримали на хабарі, однак заявила, що він отримав його за «сприяння у вирішенні питання» в іншій компанії, передають Патріоти України. «Завдяки злагодженій роботі правоохоронців та активно...