Севастопольська ганьба - лише початок: Сотня універсальних морських дронів ЗСУ підірве сили ВМС РФ, розблокує чорноморський порти, захистить каравани суден

Україна на порозі карколомної битви за свої моря. Прості люди всього світу збирають кошти на перший у світі флот морських багатофункціональних дронів. Ціна питання - лише мільярд гривень

В Україні розпочався збір коштів на перший у світі флот морських дронів. Фахівці стверджують, що ці безпілотники нам дадуть захист і безпеку - на морі і на суші.

Змінять хід подій

29 жовтня відбулася унікальна подія - перша в історії морська атака виключно безпілотними засобами. Морські дрони атакували російський флот у Севастополі. Вони вразили три кораблі, зокрема й флагман "Адмірал Макаров", внаслідок чого Росія втратила беззаперечну перевагу на воді.Після цих подій президент України Володимир Зеленський оголосив про формування спеціального флоту.

"Будемо акумулювати кошти для флоту морських дронів. Думаю, абсолютно кожен розуміє, що це й для чого, і впевнений, що мільйони людей підтримають і такий напрямок у нашій обороні. Як це працює, усі вже бачили. І це лише для захисту нашої морської акваторії - на чуже ми не претендуємо", - заявив він.

Усього з 24 лютого армія РФ випустила по Україні понад 4,5 тис. ракет. Кожна п'ята з них летіла з моря. А Україна не мала що протиставити агресору, адже наш флот втратив 80% своїх суден після окупації Криму у 2014 році. Флот морських дронів - це наша надія і наш майбутній захист. Його головним завданням має бути захист акваторії українських морів і мирних міст від крилатих ракет, які російські війська запускають з кораблів. Флот також допоможе розблокувати коридор для цивільних суден, які везуть зерно для всього світу.

У свою чергу, командувач Військово-Морських сил Збройних Сил України Олексій Неїжпапа нагадав, що російський флот постійно тероризує мирні українські міста.

"Поява сотні надводних апаратів багатопрофільного призначення закріпить успіх ВМС після потоплення крейсера "Москва"та відвоювання острова Зміїний, дасть нам змогу краще захищати і море, і всю територію країни. Вони можуть брати участь у дальній розвідці, спостереженні за береговою активністю, супроводі та підтримці традиційного флоту, конвоюванні торговельних суден, коригуванні ракетних ударів та артилерії, захищати наші пункти базування та протидіяти десантним операціям. Подібні морські дрони вже довели свою ефективність і можуть суттєво змінити ситуацію в акваторії Чорного моря", - зазначив він.

Отже, флот морських дронів складатиметься приблизно зі 100 безпілотників. Вони охоронятимуть наші моря, зупинятимуть на виході з бухти російські кораблі з ракетами, охоронятимуть торгові судна та виконуватимуть секретні місії. Ці безекіпажні катери зможуть також проводити патрулювання, виконувати розвідувальні завдання, супроводжувати кораблі ВМС, охороняти торгові судна, а також охороняти узбережжя від диверсійних груп.

За два дні - 200 мільйонів

Морські дрони - це унікальна українська розробка, дуже засекречена. Єдине, що погано в цих безпілотниках, - їхня ціна: один апарат коштує 10 млн грн. У вартість входить власне сам дрон, оснащений системою автопілотування, відеопідсистемами, зокрема й нічного бачення, спеціальним зв'язком, захищеним від впливу ворожих засобів РЕБ (радіоелектронної боротьби), резервними модулями зв’язку та бойовою частиною, а також наземна автономна станція управління, системи транспортування та зберігання, центр обробки даних. Отже, для створення армії морських дронів коштів знадобиться багато. Тому збір проводиться по всьому світу на фандрейзинговій платформі United24, яка є глобальною ініціативою з підтримки України, запущеною 5 травня 2022 року. За допомогою цього сервісу Україні допомагають донори зі 110 країн.

"Ми бачимо, як упродовж півроку роботи платформи постійно зростає кількість тих, хто підтримує збори на напрям "Оборона та розмінування". Люди в усьому світі розуміють, що для перемоги України потрібно підсилювати нашу армію. Морські дрони можуть суттєво змінити ситуацію в акваторії Чорного моря. Маленькі та швидкі, вони здатні успішно атакувати російські кораблі вартістю сотні мільйонів доларів. А отже, виконати своє ключове завдання - змусити ці кораблі залишатися в бухті через страх бути ураженими. У цій війні технологій Україна знову демонструє винахідливість", - наголосив віце-прем'єр-міністр - міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Морські дрони - нова зброя. Але моряки мріяли про них давно. Дистанційно керовані судна відомі ще з часів Другої світової війни, коли їх використовували як мішені для відволікання уваги ворога, і для пошуку мін.Нині морські безпілотники виглядають як невеличкі човни із зарядом у їхній передній частині. Вважається, що в 2017 році вперше морський дрон-камікадзе застосували проти великого військового корабля єменські повстанці. Їхній безпілотник тоді атакував фрегат ВМС Саудівської Аравії "Аль-Мадінах", внаслідок чого корабль був пошкоджений і загинули два моряки. А раніше схожі атаки здійснювали лише судна, керовані людьми-смертниками.

"Створенням таких апаратів зайняті багато країн з розвиненим ВПК та виходом до моря/океану. Наприклад, Франція, США, Туреччина та інші розвивають такі технології. Вони можуть виконувати кілька функцій: розмінування, розвідки, а також, звісно, знищення об'єктів ворога. За умови правильного використання ці недорогі і доступні для виробництва засоби є дуже ефективними, можуть тримати "в рамках" флот противника - загрожувати його великим військовим кораблям", - розказав військовий оглядач "Інформаційного спротиву"Олександр Коваленко у коментарі Укрінформу.

Як стало відомо, вже за перші вісім годин було зібрано понад 120 млн грн, яких вистачить на придбання 12 морських ударних дронів. Причому, як розказав посол України в Туреччині Василь Боднар виданню Naval News, деякі транші - досить значні. Наприклад, литовський журналіст Андрюс Тапінас разом із жителями Литви зібрали 250 тис. доларів. А за два дні українці зібрали на флот морських дронів понад 200 млн грн - цих коштів вистачить на придбання перших двох десятків безпілотників. У Мінцифри вже повідомили про купівлю першого апарата. Його хочуть назвати "Херсоном". Але поки не розголошується, коли новенькі морські дрони вийдуть на полювання. Адже для ворога це має бути "сюрприз".

Побажав "миру" Україні та Росії: Словацький депутат у Європарламенті дістав із сумки та випустив голуба (відео)

середа, 24 квітень 2024, 23:41

Під час засідання Європарламенту 24 квітня депутат від ультраправої партії «Словацькі патріоти» Мирослав Радачовський випустив білого голуба, заявивши, що таким чином бажає миру «усьому світу, росіянам і українцям». Про це пише The Guardian, передають ...

"Будь-яка підтримка можлива": Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку

середа, 24 квітень 2024, 23:30

Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що його країна готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку. Про це пише Reuters, передають Патріоти України. Він нагадав, що Польща раніше пропонувала допомогти Україні з тим, щоб ...