"Що було не так із західною підтримкою реформ в Україні", - канадський дипломат окреслив 10 ключових помилок (відео)

Хто ще не слухав / не читав чудову лекцію Романа Ващука, посла Канади в Україні (у 2014–2019 роках) – обов'язково це зробіть.

Про це на своїй сторінці у Фейсбуці пише Тарас Шамайда, передають Патріоти України.

Пан Ващук докладно розкриває 10 ключових помилок (багато з яких стосуються не лише західної підтримки, але й нас самих):

1. "Реформ-більшовизм" і завищені очікування. Якщо реформу втілено не на 105%, а на 80%, то це "зрада" – українці говорять лише про 20% незробленого й роблять дивний висновок, що "нічого не зроблено".

2. Теза, що є дві рівнозначні війни – проти Росії та проти корупції. Насправді державність понад усе, й оборона від зовнішнього ворога – незрівнянно важливіша.

3. Шкідливість гасла "Антикорупція – понад усе".

4. Забагато уваги маргіналізованим групам (ВПО, ЛҐБТ, інваліди, нацменшини) і мало уваги потребам звичайних українців, що становлять абсолютну більшість населення України.

5. Комунікація без серця. Намагання розмовляти мовою голої логіки з пересічними людьми, які керуються переважно емоціями.

6. Надмір вимог і звітності. Отримувачі західної допомоги змушені вбивати море часу не на втілення змін, а на бюрократію та звітність.

7. Невиправдана повільність рішень західних держав, яких Україна потребує в конкретний час, а не колись у майбутньому.

8. Випробовування на Україні надскладних моделей. Наприклад, марудну процедуру заповнення електронних декларацій проходять не кілька сот чи тисяч високопосадовців, а понад мільйон людей, що є безглуздям.

9. Люди викривлено сприймають важливі зміни. Наприклад, коли бачать позитивні зміни в містах, пов'язують їх із міськими головами, а центральну владу лають, хоча ключова причина цих змін – саме здійснена центральною владою реформа децентралізації.

10. Зацикленість міжнародних організацій на другорядних речах (наприклад, ціні на газ) дискредитує реформи в цілому та сприяє приходу до влади антиреформаторів.

Своїх "кадрів" бракує? Росіяни вербують білоруську молодь до збирання БПЛА, - ЦНС

вівторок, 30 квітень 2024, 6:30

Російські окупанти продовжують використовувати Білорусь для ведення війни проти України. Зокрема, тепер білорусів намагаються залучити до збирання безпілотних літальних апаратів. Такі спроби загарбників було помічено в Білоруському національному техніч...

"Тактика повітряних боїв часів Першої світової": У Forbes оцінили стрілянину з Як-52 по російських дронах в Одесі

вівторок, 30 квітень 2024, 2:35

Легкомоторні літаки зі стрілками є "очевидним вибором" для боротьби з повільними безпілотниками в умовах, коли потрібно заощаджувати гроші й ракети. Проте ефективність залежатиме від майстерності екіпажу, пише 28 квітня Forbes, передають Патріоти Украї...