Що станеться, коли астероїд вріжеться у Землю: Вчені описали сценарії та спрогнозували долю людства

Падіння на Землю астероїда може знищити все життя на планеті, але наслідки руйнувань повністю залежать від його розміру. Вчені створили моделювання, наскільки руйнівними будуть наслідки такого явища. Про загрозу, яку можуть становити космічні об’єкти для нашої планети розповіло видання The SUN, передають Патріоти України.

Вчені зазначають, що не всі астероїди є небезпечними для людства. Камінь повинен мати доволі значні розміри аби знищити життя на Землі. Для прикладу дослідники взяли космічний об’єкт, який знищив динозаврів – він мав широку приблизно 12 км.

Якби астероїд таких же розмірів вдарився об Землю у наші дні то ми б одразу відчули значні зміни у навколишньому середовищі. Планету одразу ж охоплять пожежі, потужні ударні хвилі та кислотні дощі. У тому випадку, якщо космічне тіло впаде у воду то це спричинить появу надзвичайно руйнівного цунамі.

Доцентка фізики та астрономії коледжу БелойтБрітт Шаррінгхаузен, пояснила, що значна кількість попелу від пожеж і всі дрібні уламки від удару будуть висіти в атмосфері протягом тривалого часу, і Землю охопить явище відоме як імпактна зима.

"Отже, ви спалюєте речі, вбиваєте все в океані і заморожуєте Землю, і вона проходить приблизно через два роки постійної зими", – заявила експерт.

Тим не менше вона вважає, що не все життя на планеті буде знищене в разі такого потужного удару. Це навіть доводить історія, враховуючи, що хоч астероїд і знищив динозаврів, але значно менші істоти змогли пережити катаклізм.

Цілком вірогідно, що якщо людство підготується до падіння астероїду, то зможе пережити удар навіть настільки величезної космічної брили. Вчена вважає, що найкращий спосіб вижити – переселитися під землю. Якщо збудувати підземні бункери та заповнити їх запасами на період довгої зими, до моменту коли знову можна буде вирощувати їжу, цілком можливо вижити у цьому катаклізмі.

Плани захисту Землі

Тим не менше багато експертів виказують стурбованість тим фактом, що паша планета лишається беззахисною перед загрозою падіння астероїдів.

Таку ж думку висловив генеральний директор SpaceX Ілон Маск, коли опублікував черговий допис Twitter: "Зрештою велика скеля вдариться об Землю, і зараз у нас немає захисту".

Проте вчені не бездіють і в NASA вивчають можливості попередження катастрофічного сценарію. Нещодавно агенція запустила DART – місію подвійного перенаправлення астероїдів.

Відзначається, що це перша в історії місія, присвячена дослідженню та демонстрації одного з методів відхилення астероїда шляхом зміни руху астероїда в космосі за допомогою кінетичного удару. Космічний апарат має врізатися в невеликий астероїд під назвою Діморфос у вересні та зрушити його з прогнозованого курсу.

Після довгої паузи Росія вивела ракетоносії в Чорне море

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:29

Російські війська вивели на бойове чергування у Чорне море два підводні ракетоносії із вісьмома ракетами Калібр. Про це повідомила пресслужба Сил оборони півдня в п'ятницю, 26 квітня. "Після доволі довгої паузи ворог вивів на бойове чергування в Чорне ...

План зробити це "якнайшвидше": Бельгія обіцяє прискорити передачу Україні своїх F-16

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:24

Раніше повідомлялося, що Бельгія передасть Україні F-16 до 2025 року. Влада Бельгії вирішила передати Україні винищувачі F-16 вже у 2024 році, хоча точні терміни поки що невідомі. Про це на спільній прес-конференції заявили прем'єр Бельгії Александер Д...