Що він курить? Поплічник Путіна заявив про радіоактивну хмару, що прямує до Європи

У п'ятницю, 18 травня, секретар Ради безпеки РФ Микола Патрушев, який належить до найближчого оточення Володимира Путіна, заявив, буцімто знищення боєприпасів зі збідненим ураном в Україні призвело до утворення радіоактивної хмари, що прямує до Європи, передають Патріоти України.

Заяву поплічника президента держави-агресорки цитують російські пропагандисти. “У Польщі вже спостерігається підвищення рівня радіоактивності”, – очевидно, перебуваючи в маренні, стверджував секретар Радбезу РФ, підхопивши давню тему про те, що Сполучені Штати також "розробляють і застосовують хімічну та біологічну зброю на території України”.

Як відомо, Велика Британія дійсно здійснила постачання Україні боєприпасів зі збідненим ураном, спростувавши попередні істеричні заяви Росії, яка прирівнювала їх до “ядерної зброї”. Британське Міністерство оборони заявило, що бронебійні снаряди зі збідненим ураном мають дуже низький ризик радіоактивного зараження.

“Британські військові десятиліттями використовували збіднений уран для бронебійних снарядів. Росія це знає і свідомо намагається дезінформувати. Незалежне дослідження вчених з таких установ, як Королівське товариство, встановило, що вплив на здоров’я людей і навколишнє середовище від використання боєприпасів зі збідненим ураном є мінімальним”, – йдеться в заяві міністерства.

Збіднений уран слабо радіоактивний у твердому стані. Але оскільки він майже вдвічі щільніший за свинець, його використовують для виготовлення боєприпасів, які можуть пробивати броню. Така оболонка може проходити крізь тверді предмети, потім випускати пари, які згодом осідають на землю у вигляді слабо радіоактивного пилу.

допомагав підготувати удар по ешелонах з технікою ЗСУ: СБУ затримала агента РФ на Кіровоградщині

п’ятниця, 10 травень 2024, 11:45

Служба безпеки України затримала мешканця Кропивницького, який допомагав росіянам підготувати ракетний удар по залізничній інфраструктурі Кіровоградщини. Про це СБУ повідомила у п’ятницю, 10 травня, передають Патріоти України. За матеріалами справи, пі...

Відпрацювали влучно: Сухопутні війська показали серію вдалих ударів по силах ворога на фронті (відео)

п’ятниця, 10 травень 2024, 11:28

Українські захисники провели серію успішних атак безпілотниками по техніці та живій силі окупантів у гарячих точках фронту. Відповідне відео вони опублікували у мережі. . Зазначається, що на відео показана робота 58-ї окремої мотопіхотної бригади ім. І...