Що завадило Путіну привезти своїй армії іранські дрони, - політолог-міжнародник

"Причиною візиту президента РФ Володимира Путіна до Ірану формально стало нібито врегулювання військового конфлікту в Сирії. Але, враховуючи заяви, опубліковані за підсумками зустрічі з президентом Ірану Ібрахімом Раїсі і президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом, ніяких нових рішень прийнято не було, а реальна причина поїздки Путіна до Ірану – зовсім інша", - пише політолог Максим Ялі у своїй статті, передають Патріоти України, та продовжує:

"Таким чином він намагається продемонструвати внутрішньому споживачеві, що він не перебуває в політичній ізоляції, що в той час, коли Росія воює з колективним Заходом, всі інші нібито підтримують її і тиснуть Путіну руку. Власне, для Заходу, для світової спільноти, це теж меседж, що Путін як і раніше рукостискний серед лідерів великих регіональних держав, зокрема Туреччини.

Що стосується місця зустрічі, Іран був обраний не випадково. Він також знаходиться під серйозними санкціями Заходу, і набагато довше, ніж Росія. Тому має певні напрацювання щодо адаптації, в першу чергу, свого ВПК, жорсткому санкційному тиску.

У зв'язку з цим, одна з головних причин неформальних переговорів - закупівля іранських дронів для армії РФ. За даними американської розвідки, Кремль намагається домовитися про це з Тегераном протягом тривалого часу. Але поставок, незважаючи на прохання Росії, на даний момент не було. Це не дивно, якщо брати до уваги побоювання Тегерана щодо введення нових санкцій і переговорів щодо ядерної угоди із Заходом, які останнім часом отримали новий поштовх, вийшли зі стадії заморозки.

Іран прекрасно усвідомлює, що він і Росія - конкуренти на нафтовому ринку. І РФ, надаючи величезні знижки Китаю та Індії, витісняє Іран з його традиційних ринків. До 24 лютого Іран був номер один постачальником нафти для Китаю. Зовсім недавно РФ зайняла це місце.

Природно, це колосальні втрати для іранського бюджету. Тому Тегеран шукає шляхи виходу з цієї ситуації, відновивши переговори зі США для відновлення ядерної угоди: щоб зняли ембарго на поставки іранської нафти в Європу та інші країни.

Нагадаю, в 2015 році після укладення ядерної угоди, в якій бере участь, зокрема і РФ, Іран колосальними темпами почав займати місце Росії, традиційні ринки Росії в Європі. Зокрема, в Греції, Італії. Це обрушило ціни на нафту і урізало доходи РФ. Зараз ситуація розвивається навпаки і в Азії - Росія, демпінгуючи на традиційних іранських ринках, витісняє іранську нафту. Намагаючись врегулювати проблему і конфлікт інтересів, Іран також вирішив демпінгувати і робити великі знижки традиційним партнерам. Тому, поза сумнівами, на зустрічі в Тегерані сторони вели переговори і по цій темі. Головним чином, Іран і РФ зацікавлені домовитися про якусь ціну, яка влаштовувала б обидві сторони.

У будь-якому випадку, в контексті пожвавлення переговорів Ірану і США щодо ядерної угоди, історія з поставками в Росію іранських дронів - вельми сумнівна. Повернення Ірану в нафтову гру несе Тегерану набагато більше вигод. Адже в 2015 році, після зняття санкцій, він буквально став Меккою для західних і китайських інвесторів".

Джерело: УНІАН

"Небезпечні слова": Кремль налякали заяви Макрона і Кемерона про війська в Україні та удари по РФ

п’ятниця, 3 травень 2024, 15:30

Прессекретар російського правителя Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що у Кремлі стурбовані та вважають "небезпечними" і такими, що "нагнітають напруженість" останні заяви президента Франції та очільника МЗС Великої Британії щодо можливої присутн...

Ворог стягує сили! До 500 тисяч військових: Чисельність російських військ в Україні значно збільшилася, - Павлюк

п’ятниця, 3 травень 2024, 15:22

Чисельність російських військ на території України значно збільшилася з 2022 року. На тимчасово окупованих територіях перебуває від 510 000 до 513 000 російських військовослужбовців. Про це заявив командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-лейтенант Олек...