Щоб росіяни біля нього не збиралися: У Ризі планують знести пам'ятник поетові Пушкіну

Депутати Ризької думи вирішили прибрати пам'ятник поетові Олександру Пушкіну у столиці Латвії. Біля монумента 9 травня збиралися росіяни, передають Патріоти України.

За інформацією видання Delfi, прибрати пам'ятник хочуть до 4 травня. На думку депутатів, демонтаж "зупинить розкол суспільства і подальше загострення цього питання".

Віце-мер Риги Ліндас Озола разом зі своїми колегами по блоку попросили включити це питання в засідання Ради коаліційного співробітництва Ризької думи 25 квітня.

"Кодекс для Риги" раніше вже піднімав питання про "демонтаж незаконно встановленого символу російського імперіалізму пам'ятника Пушкіну".

Блок депутатів вказує на кілька аспектів, чому вони виступають за демонтаж пам'ятника Олександру Пушкіну. Посольство Росії використовує пам'ятник Олександру Пушкіну як інструмент м'якої сили і пропаганди, адже в своїх творах Пушкін прославляв і підтримував російську владу, пояснюють депутати. Крім того, письменник жодного разу в житті не бував в Ризі і не виявляв до неї особливого інтересу.

Пам'ятник, подарований Мосрадою, встановлено незаконно. Він був відкритий 22 серпня 2009 року в парку Кронвальд за підтримки Латвійського Пушкінського товариства, Посольства Росії в Латвії та Ризької думи, зокрема за підтримки колишнього, а потім новообраного мера Ніласа Ушакова, але без державної інспекції з охорони пам'яток культури та ризького історичного центру за підтримки Ради з охорони та охорони.

Також у блоці депутатів вважають, що "наразі тиск громадськості з метою прийняти рішення та діяти аналогічно, як при знесенні пам'ятника окупації у Парку Перемоги 25 серпня 2022 року, значно зріс".

Експерти Центру громадської пам'яті вже неодноразово закликали Ризьку думу прийняти рішення про демонтаж кількох пам'ятників, у тому числі пам'ятника Пушкіну. Також на платформі громадських ініціатив manabalss.lv досі збирають підписи за знесення пам'ятника Пушкіну.

"Врешті, невдахи-окупанти згоріли разом із авто": Група загарбників на багі намагалася прорвати оборону військових єгерів (відео)

субота, 11 травень 2024, 21:24

Російські війська намагалися штурмувати на багі позиції десантників 71-ї єгерської бригади. Захисникам вдалося ліквідували окупантів. Про це йдеться на сторінці бригади. Група російських окупантів на багі намагалася прорвати оборону підрозділу 71-ї єге...

Життєво важливе обладнання: Британія надає Україні найбільший пакет допомоги

субота, 11 травень 2024, 19:05

Міністерство оборони Великої Британії повідомило про надання Україні найбільшого пакету військової допомоги, передають Патріоти України. "Разом із 500 мільйонів фунтів стерлінгів у вигляді військового фінансування Велика Британія надає життєво важливе ...