Щоб розрядити конфлікт з РФ: ЄС розглядає компроміс щодо транзиту в Калінінград, - західні ЗМІ

Офіційні особи Європейського Союзу готові повернутися до первинного стану транзит до Калінінградської області РФ через Литву, "аби розрядити конфлікт із Москвою". Ймовірно, що компроміс буде досягнуто до 10 липня. Про це повідомляє агентство Reuters з посиланням на "безпосередньо знайомі з дискусіями в ЄС" джерела, передають Патріоти України.

"Ми маємо дивитися правді у вічі. У Путіна набагато більше важелів впливу, ніж у нас. У наших інтересах знайти компроміс", – сказав один зі співрозмовників агентства.

Джерело визнає, що кінцевий результат "може здатися несправедливим". Один із робочих варіантів передбачає звільнення від санкцій ЄС руху вантажів між Росією та Калінінградом "на тій підставі, що це не вважається нормальною міжнародною торгівлею, оскільки ексклав є частиною РФ".

"Ця поступка може бути зроблена лише за умови, що підсанкційні вантажі використовуватимуться в Калінінграді, а не експортуватимуться через його порт, де базується Балтійський флот Росії. Це може бути важко гарантувати, і Литва, перед якою стоїть завдання визначення кінцевого пункту призначення товарів, може зіткнутися з Росією", – йдеться у матеріалі.

Ще один співрозмовника видання наголосив, що у Литви "є серйозні сумніви щодо того, що можна розглядати як поступку Москві". У міністерстві закордонних справ Литви повідомили, що продовжать консультації з Європейською комісією щодо застосування санкцій. "Санкції мають застосовуватися. І будь-які ухвалені рішення не повинні підривати довіру та ефективність санкційної політики ЄС", – наголосив він.

Прем'єр-міністр Греції відповів, чи передаватиме його країна системи ППО для України

четвер, 25 квітень 2024, 23:06

Греція не передаватиме Україні системи протиповітряної оборони Patriot та С-300, незважаючи на тиск з боку ЄС і союзників по НАТО, які просили надати ці системи Києву. Про це заявив прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс, повідомляють Патріоти Украї...

Пентагон оголосив про новий пакет військової допомоги для України: Що туди входить

четвер, 25 квітень 2024, 21:54

Міністерство оборони США оголосило про новий пакет військової допомоги Україні орієнтовною вартістю $1 мільярд, який має терміново задовольнити критичні потреби України в сфері безпеки та оборони. Оголошення оприлюднили одразу про підписання президенто...