Школярам із колишніх російськомовних класів не вистачає українських підручників: Міносвіти другого складу Зеленського звинувачує урядовців першого складу Зеленського

Друк необхідних підручників почнеться тільки у листопаді.

Батьки школярів із колишніх російськомовних шкіл скаржаться на брак українських підручників. У Міністерстві освіти та науки заявили, що перекрити нестачу зможуть до кінця року, повідомляють Патріоти України.

Зазначається, що під дописом мовного омбудсмена Тараса Кременя про те, що цього року з російської на українську перейшло близько 200 тисяч учнів, батьки почали писати про брак підручників.

За даними Інституту модернізації змісту освіти, у Хмельницькій області 72% підручників для 7-х класів доставлено в школи, в Дніпропетровській області - 82%, у Закарпатській, Львівській, Рівненській та Волинській - 89%.

У мовного омбудсмена створили спеціальну комісію, яка займеться перевіркою. "Перевірка закладів освіти щодо рівня переходу на українську мову, а також із МОН ми проводитимемо роботи щодо перевірки якості викладання українською мовою в закладах середньої освіти", - зазначив він.

Водночас виконувач обов'язків директора Інституту модернізації змісту освіти Євген Бажанков у коментарі "Суспільному" зазначив, що зміни до закону про освіту щодо функціонування української мови були внесені у 2017 році. А наприкінці минулого року була підготовлена постанова про зміну мови викладання.

"Уже в лютому керівницею міністерства була Ганна Новосад. Вона цю постанову зареєструвала, але не направила до центральних органів виконавчої влади. Тобто зміни не були затверджені Кабміном", - пояснив він.

Бажанков додав, що половину процедур, аби діти отримали підручники, вже пройдено, але це тривалий процес. "Тільки всередині листопада розпочнеться друк цих підручників, доступ до них хоча б в електронному вигляді з’виться всередині листопада, а на руки вони їх отримають вже наприкінці грудня", - пояснив в.о. директора Інституту модернізації змісту освіти.

Колишня очільниця Міністерства освіти Ганна Новосад у коментарі "Суспільному" пояснила, що було заплановано друк підручників лише для 3-х і 7-х класів. Для всіх інших треба було розподілити наявні резерви. Для цього під час її керівництва підготували всі документи.

"За час мого перебування в МОН ми прийняли усі необхідні акти, аби були вчасно підготовлені та надруковані підручники для тих класів, для яких вони за графіком мали друкуватись у 2020 році (третій та сьомий класи). Нагадаю, підручники певного класу, відповідно до законодавства, передруковуються раз на 5 років. Тобто є періодичність щодо всіх класів. Є відповідні накази МОН про проведення конкурсного відбору підручників (крім електронних) для учнів повної загальної середньої освіти і педагогічних працівників у 2019-2020 роках (3 клас) та для учнів повної загальної середньої освіти і педагогічних працівників у 2019-2020 роках (7 клас)", - сказала вона.

За словами Новосад, щороку проведення конкурсів на першому етапі було найскладнішим, але це зробили вчасно і без зайвих проблем. "Коли я пішла у відставку, усі лінійки підручників до друку у 2020 році перебували на етапі перегляду та відбору вчителями, до 12 березня. Упродовж наступних місяців та особливо упродовж літа МОНу потрібно було зробити найлегше – дорозподілити підручники інших років у ті області, де їх частково не вистачало. Це нормально, адже підручники зношуються. Так само потрібно було частково перерозподілити резерви для шкіл, які перейшли на українську мову. Тобто не друкувати, а дорозподілити наявні резерви", - пояснила ексміністерка освіти.

Вона додала, що у Міністерства освіти "усі готові документи на руках, деякі з них потрібно було просто винести на засідання уряду та схвалити".

Джерело: UA:Суспільне

Вибори недійсні. Х*ло - узурпатор: Європарламент не визнав легітимність Путіна

п’ятниця, 26 квітень 2024, 1:45

Країни-члени Євросоюзу та міжнародна спільнота не повинні визнавати результати "виборів" 15-17 березня у Росії, за результатами яких "переможцем" оголосили Володимира Путіна. Відповідну резолюцію прийняв Європарламент у четвер, 25 квітня. Документ підт...

Прем'єр-міністр Греції відповів, чи передаватиме його країна системи ППО для України

четвер, 25 квітень 2024, 23:06

Греція не передаватиме Україні системи протиповітряної оборони Patriot та С-300, незважаючи на тиск з боку ЄС і союзників по НАТО, які просили надати ці системи Києву. Про це заявив прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс, повідомляють Патріоти Украї...