Шокуюча правда про скандальний газовий контракт 2009 року: Українці спочатку підписали чистий аркуш паперу

Справжній контракт було підписано о 5 годині ранку.

Ігор Діденко. Фото: Главком.

Колишній перший заступник голови правління НАК «Нафтогаз України» Ігор Діденко підтвердив, що у процесі підписання газових контрактів з РФ у 2009 році, на той момент глава «Нафтогазу» Олег Дубина підписав спочатку чистий аркуш паперу. Про це Ігор Діденко розповів в інтерв’ю, передають Патріоти України.

«Після того, як відбулися фінальні переговори Тимошенко – Путін у ніч з 17 на 18 січня 2009 року, ми ще мали пройтися по всіх параграфах контрактів... Олег Дубина 19 січня не підписав підготовлений текст контракту, бо ми не пройшлися по всіх параграфах на момент цієї церемонії в будинку уряду РФ», – пояснив Діденко.

Колишній топ-менеджер уточнив, що після церемоній в уряді РФ (де Дубина підписав чистий аркуш. – ред.) усі знову поїхали в офіс «Газпрому», просиділи до 5-ї ранку, де звірили усі моменти в усіх контрактах, які зрештою були реально підписані Олексієм Міллером і Дубиною.

Колишній керівник «Нафтогазу» зазначив, що сам підписував транзитний контракт, контракт переуступки прав вимог до «Росукренерго» на 11 млрд куб. м і два інші контракти, які давали змогу провести процедурно правильно оформлений газ на митну територію України. За його словами, це теж все відбувалося о 5 годині ранку (20 січня 2009 року. – ред.).

Відповідаючи на запитання, як так сталося, що спочатку домовилися про ціну газу $235 за тисячу кубометрів, а потім стало $450, Ігор Діденко зазначив, що в грудні 2008 року спочатку йшлося про ціну $235, а потім на 2009 рік було отримано ціну $232 – що була кращою. А от уже з 2010 року ціна зросла. Діденко пояснив, що вона зросла тому, що те керівництво НАК «Нафтогаз України» та уряду, яке прийшло після президентських виборів у 2010 році, не займалося правильним менеджментом контракту та зниженням ціни. (У 2010 році Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма зобов’язав «Нафтогаз» повернути RosUkrEnergo 11 млрд куб. м газу і надати додатковий об’єм газу у розмірі 1,1 млрд куб. м як неустойку за порушення умов контракту. Водночас RosUkrEnergo зобов’язалася погасити заборгованість перед «Нафтогазом» на суму $1,7 млрд і перед «Газпромом» на суму $810 млн – ред.).

Джерело: Главком

Прем'єр-міністр Греції відповів, чи передаватиме його країна системи ППО для України

четвер, 25 квітень 2024, 23:06

Греція не передаватиме Україні системи протиповітряної оборони Patriot та С-300, незважаючи на тиск з боку ЄС і союзників по НАТО, які просили надати ці системи Києву. Про це заявив прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс, повідомляють Патріоти Украї...

Пентагон оголосив про новий пакет військової допомоги для України: Що туди входить

четвер, 25 квітень 2024, 21:54

Міністерство оборони США оголосило про новий пакет військової допомоги Україні орієнтовною вартістю $1 мільярд, який має терміново задовольнити критичні потреби України в сфері безпеки та оборони. Оголошення оприлюднили одразу про підписання президенто...