Шольц натякає, що своєю політикою нібито рятує німців від ядерної війни, - The Politico

Канцлер Німеччини Олаф Шольц своєю політикою не лише шкодить Україні, а й підриває й так хиткі позиції Берліна в НАТО. Він залишає українців у біді через так званий комплекс кайзера Вільгельма. Про це пише американська газетаThe Politico. Як йдеться в статті, Шольц зробив неправильні висновки з уроків історії, передають Патріоти України.

Так, за зачиненими дверима останніми тижнями канцер Німеччини заявив: "Я не кайзер Вільгельм!", маючи на увазі німецького імператора Вільгельма II, чим викликав подив. "Вільгельм? Онука королеви Вікторії за межами Німеччини запам'ятали за його дивними бакенбардами, гостроверхим шоломом і неправильним взуттям для прогулянок на яхті в Коузі", – пише газета.

Водночас у Німеччині Вільгельм вважається людиною, чия незграбна зовнішня політика, зокрема союз із Австро-Угорщиною, спровокувала Першу світову війну і, як наслідок, катастрофічне утвердження влади Гітлера.

Для німців це не так карикатура, як повчальна казка. Тоді як західні союзники Німеччини збентежені її поясненнями щодо того, чому вона не надсилає більш потужної військової допомоги Україні, зацикленість Шольца на Вільгельмі допомагає зрозуміти, чому канцлер, як висловився Андрій Мельник, посол України в Німеччині, кинув Київ "у біді", пише The Politico.

Так, своїми згадками про Вільгельма Шольц не просто сигналізує, що він не вплутуватиметься в ширший конфлікт, а й натякає, що нібито рятує німців від ядерної війни. Не дивно, що примара ядерної катастрофи виявилася ефективною тактикою, що дозволяє каламутити воду, зазначає газета. Незважаючи на те, що 58% жителів Німеччини підтримують відправку важких озброєнь в Україну, ще майже половина вірить, що Шольц добре впорався з викликами.

"І хоча в країні є мирні ініціативи і навіть проросійські демонстрації, німці ще не вийшли на вулиці, щоб підтримати відправку танків до України", – йдеться в статті.

Ще в квітні парламент Німеччини ухвалив резолюцію про постачання важких озброєнь Україні, але Шольц досі не надіслав нічого, окрім обіцянок та неясних сигналів.

Міноборони країни заявляє, що до кінця липня поставить 15 зенітних танків, а до кінця серпня – ще 15. Проблема в тому, що німці мають дуже мало боєприпасів для танків, відомих як Gepard, які Бундесвер зняв з виробництва більше десяти років тому.

"Іронія в тому, що Україна навіть не просила "Гепарди", які в її нинішній боротьбі за звільнення країни від Росії мають обмежене застосування. Те, що вона просила купити в Німеччини, – це бойові машини піхоти Marder – танки, що використовуються для перевезення військ на полі бою", – пише видання.

Так, 24 березня Україна подала заявку на придбання списаних танків у німецького концерну Rheinmetall, для чого потрібен дозвіл уряду.

14 квітня Rheinmetall запропонувала Україні продати до 100 відремонтованих Marders та 1,5 млн. патронів на суму 153 млн. євро. У документах йшлося, що перша партія може бути готова "протягом кількох тижнів".

Через шість тижнів, коли росіяни просуваються все далі на українському Донбасі, Берлін так і не дав "зелене світло" на продаж.

Натомість Шольц оголосив у вівторок про угоду з обміну танками з Грецією, згідно з якою Marder вирушають до Афін, а грецькі військові натомість відправляють в Україну свої дуже старі БМП-1 радянських часів. Немає жодних ознак того, що Київ отримає якийсь із більш сучасних автомобілів Marder найближчим часом, зазначає The Politico.

У Німеччині існує думка, що Шольц не хоче "провокувати" Путіна, з яким він регулярно спілкується телефоном. Питання лише одне: які дії Кремля боїться спровокувати канцлер? Більшість німців не вважають, що вони зазнають гніву президента РФ незалежно від того, чи відправляють вони свої старі танки Україні чи ні.

Причина проста: союзники Берліна НАТО надають Збройним силам України все, що він відмовляється передати. Тільки Польща надіслала вже сотні бойових танків.

Окупанти вдарили ракетами по житловому комплексу у центрі Харкова

середа, 24 квітень 2024, 11:44

Близько 00:30 24 квітня російська армія завдала ракетних ударів по Шевченківському району Харкова. Було зафіксовано влучання двох ракет на територію житлового комплексу, повідомляють Патріоти України. "Пошкоджено три багатоповерхівки, щонайменше 33 при...

"Навіть такою малою кількістю": Згурець назвав пріоритетні цілі для застосування ATACMS

середа, 24 квітень 2024, 11:24

Директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець зазначив, що пріоритетними цілями для застосування ATACMS дальністю 300 км є ворожі командні пункти й бази зберігання боєприпасів. Про це він сказав в етері телеканалу "Еспрес...