Шведський гранатомет АТ4, який рве техніку окупантів на шматки: Що це за зброя

Збройні Сили України доволі активно, а головне вкрай результативно використовують одноразові гранатомети АТ4 від шведської компанії Saab, яка також розробила відомий ПТРК NLAW та багатразовий Carl Gustaf. І нещодавно українські військові продемонстрували, що залишається від бронетехніки противника після влучного пострілу з АТ4, передають Патріоти України.

Можливості АТ4

На відміну від NLAW, гранатомет АТ4 - це значно легша зброя, яка призначена для боротьби із легкою бронетехнікою противника: бронетранспортерами та бойовими машинами піхоти.

І це не є недоліком зброї, бо це був свідомий крок розробників, які у 70-80-х роках намагались створити легку, просту та ефективну зброю саме під ці задачі. Тим паче, що АТ4 фактично мав доповнювати можливості важчого багаторазового гранатомета Carl Gustaf.

Завдяки цьому вийшов одноразовий гранатомет вагою 6,7 кг, з кумулятивною реактивною гранатою, яка пробиває до 350 мм броні (у версії AT4 HEAT). Останнього достатньо для того, щоб знищити будь-який БТР чи БМП з будь-якого ракурсу. Тим більше, що особливістю АТ4 є якраз підвищена заброньова дія.

Також АТ4 дозволяє впевнено вражати танки у боковій та кормовій проекції, там де немає динамічного захисту. Це пов’язано з тим, що кумулятивна граната в АТ4 не тандемна.

Важливий і ще один параметр - швидкість гранати, яка становить до 290 м/с, що вдвічі більше за можливості РПГ-7. Це має величезне значення, бо чим повільніша ракета, тим більше похибок необхідно брати при стрільбі. Також це й впливає на практичну дальність використання гранатомета і дозволяє говорити про прицільну стрільбу на відстань до 300 метрів по рухомій цілі.

Особливості АТ4

Поєднання таких характеристик зробило АТ4 одним з найпопулярніших одноразових гранатометів у світі. Для розуміння рівня ефективності: у 1983 році США провело конкурс на закупівлю гранатометів і саме шведська зброя випередила американську, британську, німецьку, французьку та норвезьку розробки. І загалом АТ4, який вже розійшовся тиражем у понад 600 тисяч одиниць, продовжує вироблятися і експлуатується арміями близько 30 країн світу.

За час існування АТ4 Saab розробив декілька додаткових версій. Зокрема доволі розповсюджена версія AT4CS, яка створена спеціально для боїв у місті. Справа в тому, що стріляти зі звичайного АТ4 з приміщення заборонено, але у версії CS знижено швидкість гранти, а також додана протимаса із морської води. В результаті після пострілу за гранатометом утворюється не полум’я, а водяна пара.

Також AT4CS має додаткову протипіхотну версію AT4CS HE, яка має вкрай корисний режим - повітряного підриву. Також є версії гранатомета для протидії фортифікаційним спорудам AST, а також зі збільшеною дальністю стрільби з 300 до 600 метрів - ER.

Гранатомет AT4-характеристики

  • Вага: 6,7 кг
  • Максимальна швидкість гранати: 290 м / с
  • Прицільна дальність пострілу: 300 м
  • Бронепробиття: 350 мм

Загрожує 20 років в'язниці: ФСБ затримала українця на кордоні з Грузією, - росЗМІ

субота, 20 квітень 2024, 16:52

У Північній Осетії затримали громадянина України за підозрою в передачі українським спецслужбам інформації про розташування російських військових. Про це повідомляє місцеве видання "15-регіон" з посиланням на пресслужбу прикордонного управління ФСБ Рос...

"Українці не усвідомлюють загрозу": Нардеп-"слуга" виступив за воєнну цензуру у соцмережах

субота, 20 квітень 2024, 14:30

В Україні потрібно запроваджувати воєнну цензуру. Йдеться про обмеження додатку Телеграм та платформи Тік-Ток. Таку думку висловив народний депутат від "Слуги народу" і голова парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Мик...