Швеція передасть Україні революційну зброю: Експерт пояснив, в чому особливість САУ Archer

Військовий експерт та головний редактор Defence Express Олег Катков заявив, що САУ Archer, які Швеція готується передати Україні, є одними з найновіших, найреволюційніших САУ в принципі. Ці установки абсолютно автоматизовані, передають Патріоти України.

Як зазначив Катков в ефірі Апостроф TV, при роботі з цими САУ екіпаж торкається снарядів лише при закладанні їх в автомат заряджання.

"До складу екіпажу САУ входить, якщо я не помиляюся, лише троє людей - командир, навідник і водій. Екіпаж не має справу з боєприпасами, крім закладання їх в автомат заряджання", – додав він.

За словами експерта, ці САУ було створено безпосередньо за концепцією контрбатарейної боротьби та ведення бою за принципом маневр – вогонь – маневр. Це озброєння може вийти на позицію, здійснити серію з трьох-чотирьох пострілів і виїхати з місця ведення пострілу ще до того, як перший снаряд вибухне на позиціях ворога. Він додав, що ця техніка наводиться за лічені секунди і починає вести вогонь по позиціях противника майже відразу після того, як зупинилася.

"Тобто це космічний корабель, якщо ми навіть його порівнюватимемо з американськими М-109 Paladin. Але є свої нюанси, як і у будь-якої нової автоматизованої техніки. Вони полягають у тому, що під час інтенсивної експлуатації можуть вилізти певні речі, які не закладалися конструкторами і не виявлені під час помірної експлуатації мирного часу. Тобто САУ точно не призначена для того, щоб завалювати супротивника сотнями снарядів", – продовжив експерт.

Катков зазначив, що шведські 155-мм самохідні артилерійські установки Archer не мають можливості вести вогонь з землі, коли снаряди лежать поряд, і вони просто по конвеєру подаються до самої САУ, щоб вести постійний вогонь.

"Ця САУ має свій боєзапас – близько двох десятків снарядів – після відпрацювання якого потрібно їхати на перезарядку. Тобто ці САУ працюють постійно в русі. Щодо дальності, це найкраща зброя в питанні ведення вогню, зокрема на дальності 50-60 км високоточними 155 мм снарядами", – резюмував Катков.

"Гра в хорошого поліцейського": Зеленський може ветувати закон про мобілізацію після ухвалення Радою, - політолог

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:26

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони розглянув уже 82% усіх запропонованих депутатами поправок до проекту закону "Про мобілізацію" і найближчим часом він може бути проголосований "у тому форматі, в якому він уже підійде безпо...

Ракети цілили й на Молдову: Коваленко вказав на особливості нової масованої атаки РФ на Україну

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:52

З вечора 28 березня й у ніч 29 березня Росія масовано атакувала території України. Крім того, дві ракети перетнули повітряний простір іншої держави, що демонструє: РФ байдуже на всіх. Про це написав військово-політичний огляда Олександр Коваленко, пере...