"Швеція точно не проти того": Експерт пояснив важливість літаків Saab 340 для України

Літаки дальнього радіолокаційного виявлення SAAB 340, які Україна найближчим часом отримає від Швеції, можуть виконувати три функції, пояснив в ефірі "24 каналу" ветеран АТО, військовий експерт Євген Дикий, передають Патріоти України.

"Перша – суто оборонна. Це вчасно повідомляти, що до нас летить і звідки. Цю функцію для нас виконують літаки НАТО. Ні для кого не таємниця, що чотири літаки такого типу одночасно у повітряному просторі над Польщею та Румунією патрулюють і повністю проглядають звідти всю територію України й значно більше", – сказав Дикий.

Він також додав, що наразі ці чотири літаки також можуть моніторити європейську частину Росії: "І саме завдяки цьому ми можемо відкрити Telegram-канал і прочитати, що над Каспієм пішли пуски крилатих ракет, час дольоту до наших територій. Тобто оборонну функцію з самого початку цієї війни виконують літаки такого типу – британські та американські. Але вони не заходять у повітряний простір України, щоб це не вважалося прямою участю у бойових діях".

Враховуючи це, каже Дикий, виникає питання, для чого Україні передавати ці літаки. Якщо вони й так здатні виконувати функцію оборони, не залітаючи на території України.

"Це вже про дві наступні його функції. Це координація діяльності бойових літаків на фронті. І третя – це наведення дальніх засобів ураження. І те, що нам у руки шведи віддають ці два літаки, це означає, що F-16 у нас будуть далеко не лише для ППО, а що це будуть саме ударні літаки на фронті. І нам дають інструмент, щоб ми могли нормально скоординувати в онлайн-режим надавати координати цілей. І, по-друге, те, що держава Швеція точно не проти того, щоб ми наявними засобами били по території РФ. А для цього треба з нашої території її проглядати, значно ближче до лінії фронту, ніж зараз", – пояснює Дикий.

І

середа, 7 серпень 2024, 13:00

Вздовж Керченського мосту окупанти зводять ще одну стаціонарну переправу - соцмережі. У тимчасово окупованому Криму біля Керченського мосту росіяни зводять ще один міст, для якого забивають палі, передають Патріоти України з посиланням на Телеграм-ка...

"Передусім нам два місяці не давали по них працювати": Білоруський доброволець розповів про тактику росіян у Вовчанську

середа, 7 серпень 2024, 11:45

Білоруський доброволець, який воює на боці України, Ігор Янков, відомий за позивним "Янкі", розповів в інтерв'ю УП про роботу його спецпідрозділу у Вовчанську, передають Патріоти України. "У нашого підрозділу було завдання спочатку замінувати певні діл...