"Шиють" держзраду, шпигунство та корупцію: Проти екс-голови СБУ відкрили низку серйозних кримінальних проваджень

25 жовтня Вищий антикорупційний суд зобов’язав НАБУ відкрити провадження.

Василь Грицак. Фото: Главком.

Національне антикорупційне бюро відкрило кримінальне провадження щодо можливого вчинення екс-головою СБУ Василем Грицаком державної зради, шпигунства, зловживання службовим становищем, привласнення і розтрати майна. Про це повідомили у прес-службі НАБУ, передають Патріоти України.

Зокрема 25 жовтня Вищий антикорупційний суд зобов’язав НАБУ відкрити провадження, в якому фігурує екс-голова СБУ. Відповідну ухвалу виніс слідчий суддя Тимур Хамзін. У судових матеріалах вказується, що 4 жовтня до НАБУ була подана заява про кримінальне правопорушення за фактом вчинення колишнім головою Служби безпеки України злочинів, які підпадають під кваліфікацію ряду статей Кримінального кодексу України, зокрема: ст. 28 (вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією), 364 (зловживання службовим становищем), 365 (перевищення влади або службових повноважень), 366 (службове підроблення), 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), 111 (державна зрада), 114 (шпигунство). Однак провадження не було зареєстроване.

Заявник стверджує, що своєю бездіяльністю, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань не пізніше 24 годин після отримання заяви про вчинення кримінального правопорушення, уповноважені службові особи Національного антикорупційного бюро України грубо порушили вимоги кримінального процесуального законодавства. Ухвалою від 11 жовтня слідчий суддя відкрив провадження за скаргою і 25 жовтня суд зобов'язав уповноважених осіб НАБУ внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про можливе вчинене кримінальне правопорушення Грицаком.

У прес-службі НАБУ повідомили, що бюро виконало відповідну ухвалу суду та внесло відомості в ЄРДР. «Повідомляємо, що Національним бюро виконано вказану ухвалу Вищого антикорупційного суду та внесено відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань», - йдеться у відповіді НАБУ.

Джерело: УНІАН

"Нам поскаржилися на катування та жорстоке поводження": ООН перейнялася ставленням до полонених окупантів в Україні

четвер, 28 березень 2024, 12:27

Моніторингова місія ООН з прав людини активно перейнялася долею російських військових, які прийшли на чужу землю вбивати українців, та заявила: росіян нібито катують у транзитних місцях після їх евакуації з поля бою. Про це йдеться у звіті Управління в...

Війну оголосили "священною", а Захід - "сатанистським": З'їзд РПЦ благословив Путіна на повне знищення України

четвер, 28 березень 2024, 11:59

Війна, яку розпочав диктатор Володимир Путін, стає «новим етапом національно-визвольної боротьби російського народу», а вся територія України «має увійти до впливу Росії». Такі засади закріпила Російська православна церква у новому Наказі XXV Всесвітнь...