Скандал розростається: Вибухи на чеських складах зброї готували шість агентів ГРУ РФ під керівництвом генерал-полковника Авер'янова, - Bellingcat

Олександр Петров і Руслан Бошіров діяли не саміУ підготовці вибухів на складах в Чехії брали участь як мінімум шість агентів ГРУ РФ з підрозділу 29155, члени якого здійснюють акти насильства за межами Росії. Про це йдеться в новому розслідуванні дослідницької групи Bellingcat і чеського видання Respekt, зазначають Патріоти України.

За даними розслідування, операція проходила під особистим наглядом командира загону генерал-полковника Андрія В. Авер'янова, який на момент його засекречування відправився в Центральну Європу і повернувся в Москву всього через кілька годин після вибуху в Врбетіцах.

В даний час відомо тільки дві події, в яких Авер'янов таким чином брав участь за межами Росії, що, з огляду на його високе положення в ГРУ, передбачає, що вони, ймовірно, були важливі для російського уряду. Врбетіце - однf з них. Як показує аналіз його спілкування, Авер'янов має прямі зв'язки з керівництвом ГРУ і керівною адміністрацією.

Операція, ймовірно, повинна була відбутися трохи раніше, але з незрозумілих причин її відклали приблизно на тиждень. Наявна інформація показує, що деякі члени групи 29155 прибули до Чехії протягом через сусідні країни, а також з підготовчої місії зі Швейцарії.

Перші два члени підрозділу прибули окремо на початку 2014 року. Спочатку Сергій Федотов прибув до Праги 26 січня 2014 року, і раніше Bellingcat, The Insider і Respekt впізнали його під справжнім ім'ям як Денис В'ячеславович Сергєєв. Він є третім нападником на подвійного агента Сергія Скрипаля в Солсбері у 2018 році.

Сергєєв повернувся з Праги до Москви через тиждень, 2 лютого 2014 року. Через два тижні в Прагу прибув інший член загону 29155 Єгор Гордієнко (він подорожував під прикриттям як Георгій Горшков), який пробув там тиждень і покинув країну 24 лютого 2014 року. Саме Сергєєв і Гордієнко приїхали в Болгарію роком пізніше - в той час, коли у Еміліана Гебрева, відомого болгарського торговця зброєю, з'явилися симптоми, що нагадують отруєння. Пізніше з'ясувалося, що ГРУ намагалося його отруїти.

Сергєєв і Гордієнко подорожують разом не вперше. У вересні 2014 року обидва агенти вилетіли з Москви в Женеву, зареєструвалися в готелі Nash Airport Hotel і наступного ранку орендували BMW 116i в Sixt Car Rental. Вони повернули її через п'ять днів з 545 кілометрами пробігу. У минулому телефон Сергєєва знаходився в гірському районі Шамоні, де, як повідомляють французькі ЗМІ, західні спецслужби виявили базу матеріально-технічного постачання підрозділу 29155.

Під час операції "Врбетіце" командир загону Авер'янов використовував фіктивний паспорт, виданий на ім'я Андрія Оверьянова. До Європи він прилетів рейсом російської компанії "Аерофлот", приземлившись у Відні 13 жовтня 2014 року. Двома днями раніше в Австрію прибув ще один співробітник підрозділу - Ніколай Єжов. Він також подорожував під вигаданим ім'ям - і одночасно з Єжовим агенти Анатолій Чепіга і Олександр Мішкін прилетіли з Росії в Європу і приземлилися в Празі. В цей же час ще двоє із загону 29155 перебралися в Європу під справжніми іменами Олексій Капінос і Євген Калінін.

Під час прикордонного контролю в аеропорту Праги Чепіга і Мішкін показали свої фіктивні паспорти на ім'я Олександра Петрова і Руслана Боширова, а їх легендою був продаж спортивного харчування. Про ту ж професії вони заявили на каналі Russia Today чотири роки по тому, коли британці розкрили їх особистості після нападу на Скрипаля та пояснювали, що їздили в Солсбері не вбивати, а помилуватися місцевим собором.

Дані на квитках показують, що Чепіга і Мішкін мали відкриту дату зворотного рейсу з Чехії. Під час свого недовгого перебування в Празі Чепіга опублікував фотографію з центру Праги в соціальній мережі. У той час, коли вони з Мішкіним переїхали до Моравії ближче до складу Врбетіце і жили в готелі Corrado в Остраві, Єжов, член загону 29155, орендував машину в Австрії.

Гіпотеза полягає в тому, що Єжов забрав Авер'янова на орендованій машині в Відні, і вони обидва поїхали до Острави, де зустрілися з Чепігою і Мішкіним, щоб допомогти їм підготуватися до операції. У Авер'янова в цей час був вимкнений мобільний телефон, він включився в другій половині дня 16 жовтня, тобто після вибуху в Врбетіцах.

У момент вибуху Чепіга і Мішкін відправлялися до Відня рейсом "Аерофлоту" в Москву. Літак вилетів о 10:05 ранку. У той же день до Відня повернулися також Авер'янов і Єжов.


На шкільному автобусі возив окупантів у Бєлгород: СБУ затримала мешканця Харківщини (фото)

четвер, 18 квітень 2024, 13:02

Служба безпеки України затримала 59-річного мешканця селища Козача Лопань Харківської області, який під час окупації допомагав росіянам проводити ротацію, а також привозив їм зброю та боєприпаси. Про це СБУ повідомила у четвер, 18 квітня, передають Пат...

"Якби ж...": Туск прокоментував заяви європейських лідерів щодо допомоги Україні

четвер, 18 квітень 2024, 11:59

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск натякнув, що словам лідерів країн Євросоюзу щодо допомоги Україні не вистачає реалізації. Про це він написав у X (Twitter) за підсумками засідання Євроради, яке відбулось 17 квітня, передають Патріоти України. «Якби ...