Сказали "ні" енергетичному шантажу: Литва, Латвія та Естонія відмовляться від електрики з РФ та Білорусі

Країни Балтії відмовляються від російської енергії. Литва, Латвія та Естонія повністю відключаться від енергомереж РФ та Білорусі вже до 2025 року. Триває підготовка. Про це йдеться на сайті оператора електромереж Литви Litgrid, передають Патріоти України.

Литва вже почала тестувати підключення своїх енергомереж до європейських. Міністр енергетики країни Дайнюс Крейвіс назвав те, що відбувається, "геополітичним переломним моментом". Він підтвердив, що Литва у 2025 році планує поєднати свої електроенергосистеми із мережами Європи разом з іншими країнами Балтії. Тестування пройшло спільно з Польщею минулої суботи, 4 грудня. Крейвіс зазначив, що експеримент був вдалим. Тепер Литві не загрожують перебої в електриці у разі непередбачених інцидентів. Мережі працюватимуть у обидві сторони. У разі потреби Литва зможе передавати кіловати сусідній Польщі. Наступне тестування заплановане вже на 2022 рік.

На такі заходи балтійці йдуть, щоб захистити себе від енергетичного шантажу з боку Москви. Кремль неодноразово вдавався до подібних сумнівних заходів, щоб досягти поступок із боку Заходу. Крім того, останнім часом Білорусь перестала бути надійним партнером у сфері енергетики. Наприкінці 2020 року влада в країні була узурпована самопроголошеним президентом Олександром Лукашенком, який розплатився з Кремлем за підтримку суверенітетом своєї республіки. Він зокрема дав згоду на об'єднання в Союзну державу. Восени цього року країни Балтії також зіштовхнулися з міграційною кризою, яку забезпечив Мінськ. На кордони Польщі, Литви та Латвії було перекинуто кілька тисяч нелегалів із Близького Сходу.

Не такого чекали: Удар Ізраїлю по Ірану став ганьбою для російської ППО, - ЗМІ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 7:57

Ізраїль завдав точкового удару у відповідь по Ірану, який атакував його раніше. Як пише американська газета The New York Times, метою атаки стала авіабаза поблизу міста Натанз у провінції Ісфахан. Там іранська влада розвиває власну ядерну програму. Ізр...

Дебелий шмат з 61-імльярдного "пирога": США готують поставку зброї для ЗСУ на $6 млрд - Politico

п’ятниця, 26 квітень 2024, 7:39

США завершують підготовку одного з найбільших на сьогодні пакетів військової допомоги для України та готуються підписати контракти на постачання зброї та обладнання для Збройних сил України на суму до 6 мільярдів доларів. Про це пише Politico з посилан...