Скільки Україні може коштувати утримання маленького ядерного арсеналу на прикладі Франції

Балістична ракета M51

Коли мова заходить про ядерне стримування, яке гарантує знищення ворога у будь-якому випадку і є основою безпеки, то необхідно розуміти з чого воно складається та скільки коштує, зазначають Патріоти України.

Звісно для цього хоч і можливо розібрати витрати США чи РФ, які мають найбільші ядерні арсенали, що накопичились з часів Холодної війни та ядерних перегонів. Але можливо подивитися на приклад Франції, яка у 1960 році стала четвертою країною ядерного клубу випробувавши атомну бомбу, а у 1968 році - термоядерну.

Вибух французького термоядерного боеприпасу під час випробувань Licorne, 1970 рік

Але варто додати, що ядерна зброя це не лише ядерні заряди, а й засоби доставки. Бо мало "сидіти" на ядерній бомбі, необхідно мати можливість гарантовано доставити її на голову ворогу. Саме тому це також про розробку далекобійних ракет та платформ для їх запуску. І хоча традиційним є рішення під назвою "ядерна тріада", коли носіями ядерних боєприпасів є наземні комплекси, літаки та кораблі, можливо мати лише два чи один компонент.

Наприклад, Франція до 1999 року мала повноцінну тріаду, з балістичних ракет шахтного базування S3, ракет "повітря-земля" ASMP та підводних човнів із балістичними ракетами, тоді M45, зараз - M51, яка у новій версії M51.3 спеціально створена для прориву протиракетної оборони. Але 25 років тому Париж відмовився від наземної компоненти.

S3

І загалом зараз має доволі обмежений ядерний потенціал: 240 бойових зарядів TN75 потужністю у 110 кт та TNO потужністю 100 кт. Вони встановлені у балістичних ракетах M51, які мають роздільні бойові частини з 6-10 блоків. Носіями цих ракет є чотири атомних підводних човни класу Le Triomphant у кожному по 16 таких ракет.

Ще 50 боєголовок TNA потужністю 100-300 кт встановлені на ракетах ASMP-A, які мають дальність до 600 км та сконструйовані для високошвидкісного прориву ППО за рахунок розгону до 3 Махів. Носіями цих ракет зараз є багатофункціональні винищувачі Dassault Rafale.

ASMP-A під центральним пілоном Rafale

Для спрощення цілком можливо просто відкинути вартість розробки та деякі інші аспекти володіння та підтримки у боєздатному стані ядерного озброєння, а лише сконцентруватися на щорічних витрат на його експлуатацію. І відповідно до бюджету Франції на 2024 рік 14% всього оборонного бюджету розміром 47,2 млрд євро йде у графі "ядерне стримування". Тобто 6,6 млрд євро лише на доволі обмежений ядерний арсенал.

Якщо переводити такі витрати на бюджет України у 2021 році (всі витрати на рівні 1,3 трлн грн - 39,4 млрд євро по тодішньому курсу), то це близько 17% всіх бюджетних витрат. А це вдвічі більше ніж було виділено на всі ЗСУ, або у шість раз більше, якщо порівнювати із бюджетом на закупівлю, ремонт та модернізацію всього озброєння.

А от якщо додати, наприклад, вартість лише засобів доставки, то розробка міжконтинентальних балістичних ракет M51 Парижу обійшлось у 5 млрд євро, а замовлення на них (мінімальний комплект 64 одиниці) у 3 млрд євро. Створювали ці ракети з кінця 80-х, а завершили у 2010 році. І це з урахуванням безперервного досвіду розробки балістичних ракет у Франції.

В окупованому Луганську вибухнув автомобіль: Українські розвідники заявили про ліквідацію офіцера армії РФ (фото, відео)

субота, 19 жовтень 2024, 13:53

У центрі окупованого Луганська 18 жовтня ліквідували російського офіцера Дмитра Первуху. Про це повідомила пресслужба Головного управління розвідки Міноборони України, передають Патріоти України. В українській розвідці повідомили, що той був у автомобі...

Скільки Україні може коштувати утримання маленького ядерного арсеналу на прикладі Франції

субота, 19 жовтень 2024, 12:46

Коли мова заходить про ядерне стримування, яке гарантує знищення ворога у будь-якому випадку і є основою безпеки, то необхідно розуміти з чого воно складається та скільки коштує, зазначають Патріоти України. . Звісно для цього хоч і можливо розібрати ...