Скрепній "наддержаві" залишається тільки заздрити: ВПС Данії першими в світі отримають електролітаки

Данія стане першою країною в світі, яка прийме на озброєння ВПС електролітаки. Як повідомляє Pipistrel, два легких двомісних навчально-тренувальних літака Velis Electro доставлять в льотну школу в Каруп у вересні, передають Патріоти України.

Більшість існуючих моделей електролітаків - це невеликі літальні апарати малої пасажиромісткості. Вони призначені в основному для навчально-тренувальних польотів і приватного використання. Наприклад, влада округу Фресно в Каліфорнії планує проводити на них початкову підготовку пілотів. Але розробки електричних пасажирських літаків також ведуться в Ізраїлі, США та Франції.
Velis Electro - перший в світі повністю електричний літак, що отримав сертифікат типу від Європейського агентства авіаційної безпеки EASA. Цей сертифікат підтверджує, що літак відповідає нормам льотної придатності, що визначаються повітряним законом Європейського союзу, і придатний для польотів у своїй категорії.
Velis Electro побудований на базі поршневого літака Pipistrel Virus SW 121. У нього розмах крила 11 метрів і злітна вага 600 кілограмів. Літак оснащений електричною силовою установкою E-811 потужністю 58 кіловат і трилопатевим композитним повітряним гвинтом з фіксованим кроком. Харчується електродвигун від двох літієвих акумуляторів загальною ємністю 25 кіловат-годину з рідинною системою охолодження. Час повної зарядки залежить від температури навколишнього середовища і зношеності батареї і може займати до двох годин. Крейсерська швидкість літака - до 180 кілометрів на годину, практична стеля - 3700 метрів.
Першою країною в світі, яка прийме на озброєння ВПС електролітаки, стане Данія. Вона придбає два навчально-тренувальних літака Velis Electro в оренду на два роки. Їх доставлять в льотну школу в Каруп у вересні. Передбачається, що електролітаки використовуватимуть для тренувань пілотів на додаток до Saab T-17 Supporter.

"Українці не усвідомлюють загрозу": Нардеп-"слуга" виступив за воєнну цензуру у соцмережах

субота, 20 квітень 2024, 14:30

В Україні потрібно запроваджувати воєнну цензуру. Йдеться про обмеження додатку Телеграм та платформи Тік-Ток. Таку думку висловив народний депутат від "Слуги народу" і голова парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Мик...

"Не може бути такою ж, як в Ізраїлі": Макрон зробив заяву про ППО в Україні

субота, 20 квітень 2024, 14:06

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що в Україні неможливо побудувати систему протиповітряної оборони, яка буде подібною тій, що функціонує в Ізраїлі, і відповідатиме вимогам країни. Про це він сказав на пресконференції за підсумками саміту ЄС у...