Скрепи "напружилися": Україна запустила процес повернення анексованого Криму

Це підтвердив і Європейський парламент, закликавши держави-члени ЄС надати цій ініціативі всієї необхідної підтримки.

Напередодні 30-річного ювілею незалежності України, 23 серпня, вперше майже за 8 років окупації Росією Криму пройде новостворений саміт "Кримська платформа". З його допомогою розпочинається повернення анексованого півострова до складу України навіть попри шалений супротив із російського боку. Тиждень тому це підтвердив також і Європейський парламент, закликавши держави-члени ЄС надати цій ініціативі всієї необхідної підтримки, передають Патріоти України.

Як же Україна повертатиме Крим та чому він досі є болючим питанням для Росії:

  • Підтримка територіальної цілісності України найвпливовішими країнами світу та провідними міжнародними організаціями є нашим найголовнішим козирем у перемовинах з Росією щодо повернення Криму
  • Адміністрація США закликала решту країн світу приєднатися до зусиль із деокупації Криму
  • Тягар окупації має стати непосильним для російського керівництва, – заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова
  • За всі 8 років анексії Криму Росія відмовлялася обговорювати її на будь-якому з міжнародних майданчиків. Тепер же нервово та емоційно просить Київ прислати запрошення для участі в саміті з повернення півострова
  • В Офісі президента запевнили, що Кримська платформа не буде самітом заради саміту. Міжнародна спільнота прийме спільну декларацію, з допомогою якої Крим повертатимуть до складу України

Крим має стати непосильною ношею для Кремля

Спершу проведення саміту планували на травень 2021 року, однак через пандемію коронавірусу та ювілейну дату 30-річчя української незалежності перенесли на 23 серпня.

"Вирішили поєднати і провести дві важливі події одна за одною – саміт та святкування ювілею незалежності (24 серпня. – Ред). Це сприятиме участі якомога більшої кількості іноземних гостей", – пояснила перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова.

За її словами, Україна має широку міжнародну підтримку територіальної цілісності, засудження незаконної окупації Криму Росією і принципове несприйняття її політики, що спрямована на міжнародну легалізацію спроби анексії півострова. Про це свідчать чисельні резолюції, заяви й рішення ЄС, НАТО, Генеральної Асамблеї ООН, РЄ, ЮНЕСКО та інших міжнародних організацій і ключових столиць, і це є головним козирем України в перемовинах із повернення Криму.

"Політика невизнання спроби анексії має стати більш ефективною. Санкції мають не лише подовжуватися, а й посилюватися і поширюватися – змістовно і географічно. Тягар окупованого Криму має стати непосильним для російського керівництва. Сподіваємося, "Кримська платформа" консолідує міжнародну спільноту", – додала Джапарова.

Москва мовчала, поки не припекло з водою

  • За всі 8 років окупації Криму Росія відмовлялася обговорювати цю тему на будь-якому з міжнародних майданчиків. Мовляв, питання Криму для них закрите і крапка. Так само довго у Кремлі не реагували на ідею з проведенням "Кримської платформи", допоки не припекло з водою.
  • Торік у вересні вже на самому півострові виникла екологічна катастрофа через гострий брак питної води.
  • Тепер російська влада почала так звану комунікацію, натякаючи на свою участь, через колишню самоназвану прокурорку Криму, а нинішню депутатку від "Єдиної Росії" та голову комітету Держдуми з міжнародних справ Наталю Поклонську.
  • Ще з осені з допомогою в тому числі й саміту вона намагається донести світу, що це Україна влаштувала в Криму водний геноцид, бо закрила Північно-Кримський канал. До окупації він забезпечував Крим прісною водою.
  • Хоча за міжнародним законодавством, саме країна-окупант несе повну відповідальність за окуповану нею територію та жителів, які там мешкають.

"Крим – відкрита рана, на яку добряче насипали солі"

Україна повернула питання Криму на порядок денний українського суспільства та міжнародної спільноти, сказав український міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Мовляв, незважаючи на позицію Росії, буцімто питання Криму для них закрите, їхня реакція на "Кримську платформу" засвідчила: Крим для Росії – відкрита рана, на яку Україна добряче насипала солі.

"З цією ініціативою ми влучили просто в яблучко. Крим – саме та тема, яка має дуже сильно боліти Росії. З різних джерел нам відомо, що вона докладатиме чималих зусиль на всіх рівнях, зокрема розвідувальних, щоб мінімізувати успіх саміту. Ця робота вже розгортається. Але кожному робити своє. Ми повернемо Крим і не маємо ставити цей факт під сумнів жодної миті", – уточнив він.

Через кілька днів після виходу інтерв'ю "прийшла відповідь" і від Поклонської. Мовляв, ідея проведення такого саміту підпадає під статтю Кримінального кодексу про порушення територіальної цілісності РФ. Вона передбачає 10 років ув'язнення. Але в той же час натякнула – Росія може взяти участь, якщо запросите.

"Озвучений міністром саміт "Кримської платформи" є сумнівним заходом, що нагадує збір змовників із захоплення частини території суверенної держави – Росії. Офіційного запрошення Москві Київ не надіслав. Тож що, готові запрошувати, товаришу міністр? Запрошуйте. Чи закінчився папір із фарбою в принтері? Адреси, паролі, явки відомі. Електронні теж – там не потрібен папір", – нервово зазначила депутатка в коментарі російському інтернет-виданню.

Окрім Поклонської, "чутлива і нервова" реакція відбулась уже з боку офіційної Москви – речниці МЗС РФ Марії Захарової. Вкотре було заявлено, що питання приналежності Криму "вирішене", і якщо Платформа буде займатися деокупацією півострова – такий формат росіян "не цікавить". Однак якщо на саміті розглядатимуть "відновлення водопостачання, подачі електроенергії і зняття торговельної і транспортної блокади Криму" – росіяни можуть навіть долучитися до його роботи.

Росію запросять до участі в саміті з повернення півострова?

"Мета Платформи – в координації та посиленні міжнародних зусиль, спрямованих на деокупацію півострова. Плануємо запросити Росію долучитися до роботи. Побачимо, наскільки конструктивним буде її підхід. Проте всі ми вже готові, що вона докладатиме чималих зусиль на всіх рівнях для мінімізації успіху саміту. Але попередня їхня багаторічна активність із забезпечення міжнародної легалізації спроби анексії засвідчила повний провал зусиль", – підсумувала Джапарова.

Постійний представник президента України в АР Крим Антон Кориневич зазначив, що участь Росії в саміті не така вже й важлива. Найголовніше, що процес по деокупації Криму після 8 років анексії нарешті започаткований.

"Росія – держава-окупант, яка має піти звідти. Не так важливо, братиме Росія участь чи ні – важливо загалом започаткувати цей процес. Він може розпочатися й без них, але фінальна мета – деокупація Криму. Для того щоб вона відбулася, потрібно, аби Російська Федерація забралася звідти геть разом із усіма своїми військами", – резюмував Кориневич.

В Офісі президента також обіцяють, що Кримська платформа не буде самітом заради саміту. Його учасники мають прийняти та розробити декларацію, а також скоординувати міжнародний інструментарій для деокупації Криму та захисту прав українців, що живуть там. Окрім європейців, тверду підтримку кримському саміту висловила й Адміністрація США, і закликала решту країн приєднатися до відсічі російській агресії.

Отже, як би Росія не виступала проти проведення саміту "Кримська платформа", погрожуючи навіть в’язницею його учасникам та ініціаторам, лідери найвпливовіших країн політичного світу на такі тези навіть не зважають. Вердикт одностайний: Росія незаконно окупувала Крим і має віддати його Україні. А отже, саміту бути за будь-яких умов, повернення Криму знову на порядку денному.

Верещук прокоментувала чутки про своє нове "призначення"

субота, 20 квітень 2024, 18:41

Віцепрем'єр-міністерка Ірина Верещук відреагувала на інформацію у ЗМІ про "призначення" головою Тернопільської обласної військової адміністрації. Про це вона повідомила у своєму Телеграм-каналі, передають Патріоти України. "Сьогодні деякі ЗМІ написали,...

"Після того, як ми пройдемо Конгрес": Зеленський заявив, що Україна наближається до підписання "важливого договору" зі США

субота, 20 квітень 2024, 18:29

У травні або червні Україна може підписати договір про гарантії безпеки зі Сполученими Штатами. Про це президент України Володимир Зеленський заявив бразильським журналістам в інтерв’ю, відео якого пресслужба глави держави опублікувала 20 квітня, перед...