Скрепи самі собі "підгадили": Вбивство "ворога" Кремля в Берліні зриває спроби Німеччини зблизитись з Росією

Організація Bellingcat встановила, що ім’я «Вадим Соколов» й особистість підозрюваного фальшиві.

Це було хрестоматійне вбивство. Принаймні, поки підозрюваного не арештували з паспортом Росії в руках, воно таким було. Берлін тихо закипає від роздратування після розправи над колишній чеченським військовим, якого розстріляли посеред білого дня минулого тижня. Як пише Politico, німецькі правоохоронці підозрюють, що підозрюваний у злочині був агентом Росії, передають Патріоти України.

Ця справа схожа на відлуння отруєння російського шпигуна Сергія Скрипаля у Солсбері, а також цілу низку інших вбивств ворогів Кремля. Але це перший подібний інцидент, який стався на німецькій території після Холодної війни. У Берліні, який взяв на себе тягар підтримки відкритого діалогу з Москвою на тлі нинішньої напруги, будь-який російський слід у справі буде розглядатися як величезна провокація. Москва, у свою чергу, заперечує будь-яку причетність до вбивства.

Якщо правоохоронці Німеччини з’ясують, що Росія наказала вбити чеченця, в уряду канцлера Ангели Меркель не буде іншого вибору окрім публічного протесту. Через це відносини між країнами можуть увійти в штопор якраз тоді, коли німецька сторона разом з Францією почали просувати свою ініціативу щодо завершення війни в Україні.

Попри те, що німецька підтримка санкцій проти Росії зробили відносини між країнами напруженими, Берлін все одно лишається ключовим партнером для Кремля. Попри тиск з боку США й інших союзників за підтримку газопроводу «Північний потік-2», Німеччина зберігає свою прихильність до проекту. Всього за два дні до вбивства у Берліні міністр закордонних справ Гайко Маас зустрічався з російським головою МЗС Сергієм Лавровим у Москві, щоб обговорити війну в Україні. Служби безпеки Німеччини з усіх сил намагалися з’ясувати, хто замовив вбивство у столиці й чому.

«Багато речей лишаються нечіткими. Питання в тому, чи ми можемо знайти відповіді», - сказав прокурор Берліна Мартін Стелтнер. Спочатку в німецькій столиці сподівалися, що розправа над чеченцем якось пов’язана з підпільною торгівлею наркотиками в місті. Вбивство здавалося надто зухвалим, надто безглуздим, щоб його приписувати спецслужбам Росії. Більше того, Берлін став вузлом для чеченських злочинних кланів. Тож вбивства через війни між ними – не новинка. Але багато доказів вказують, що сліди ведуть все ж таки в Москву. Вбивство сталося після обіду 23 серпня в парку поблизу центру міста. Велосипедист під’їхав до Зелімхана Хангошвілі, який йшов у мечеть, і вистрілив йому в потилицю з пістолета Glock 26. Після цього підозрюваний проїхав до річки Шпрее, де переодягнувся і скинув велосипед й пістолет у воду. Продовжити втечу він збирався на електричному скутері. Пара підлітків побачила підозрюваного й повідомила поліцейських неподалік. Вони схопили чоловіка й встановили за лічені хвилини, що його звати Вадим Соколов.

Як виявилося, він прибув у Берлін з Парижа за тиждень до вбивства. Франція дала йому туристичну візу ще на кілька тижнів раніше. Це дозволило йому вільно пересуватися Шенгенською зоною. Організація Bellingcat встановила, що ім’я «Вадим Соколов» й особистість підозрюваного фальшиві. Наприклад, адреси в Санкт-Петербурзі, вказаній в його документах, просто не існує. «Попри той факт, що в нього був справжній паспорт, ми визначили, що така особа не існує у російській базі даних громадян», - пояснили в Bellingcat. На думку експертів, це вказує на приналежність підозрюваного до російських спецслужб, які могли через державний бюрократичний апарат видати офіційні, але несправжні документи.

Три "Урали" важкопоранених окупантів вивезли в бік Новоазовська: Спливли деталі "бавовни" в Маріуполі

вівторок, 23 квітень 2024, 10:59

Радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко повідомив, що ввечері в понеділок, 22 квітня, у лівобережному районі міста Сили оборони завдали удару по великому розташуванню окупантів. Про це він розповів в етері "Еспресо", передають Патріоти Украї...

"Бамблять" своїх: Російська авіація скинула ракету X59 на Бєлгородську область

вівторок, 23 квітень 2024, 10:53

У Бєлгородській області Росії біля села Красне в полі виявили ракету X59, передають Патріоти України з посиланням на ASTRA. Деталі: За інформацією російських журналістів, ракета "нештатно" зійшла за 92 км від кордону з Україною. Її знайшли 19 квітня....